Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Με διώξεις «δίχως έλεος» απειλούνται οι γυναίκες που δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 12:04 Ιράν: Με διώξεις «δίχως έλεος» απειλούνται οι γυναίκες που δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα

Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αψηφούν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Ιράν απείλησε ότι θα προχωρήσει σε διώξεις «δίχως έλεος» σε βάρος γυναικών που εμφανίζονται χωρίς ισλαμική μαντίλα δημοσίως. Αυτό μετέδωσαν σήμερα (01.04.2023) ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Ιράν, Γολαμχοσεΐν Μοχσένι Εζεΐ, έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη (30.03.2023) ότι ενισχύεται ο νόμος της κυβέρνησης για τις γυναίκες και την υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ, της ισλαμικής μαντίλας.

«Η μη χρήση χιτζάμπ ισοδυναμεί με επίδειξη εχθρικής στάσης προς τις αξίες (μας)», δήλωσε ο Μοχσένι Εζεΐ σύμφωνα με διάφορα ειδησεογραφικά sites. Αυτές που «διαπράττουν αυτές τις αντικανονικές ενέργειες θα τιμωρούνται» και θα «διώκονται δίχως έλεος», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίζει τι περιλαμβάνει η τιμωρία.

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Ιράν δήλωσε ότι τα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου είναι «υποχρεωμένα να αναφέρουν στις δικαστικές αρχές τα προφανή εγκλήματα και κάθε είδους αντικανονική ενέργεια που βαίνει κατά του θρησκευτικού νόμου και που συμβαίνει σε δημόσιους χώρους».

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο Ιράν εγκαταλείπουν τις μαντίλες τους μετά τον θάνατο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, της 22χρονης Μάχσα Αμίνι για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα. Ο θάνατός της πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τις οποίες κατέστειλαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Με κίνδυνο να συλληφθούν για την μη τήρηση του υποχρεωτικού ενδυματολογικού κώδικα, οι γυναίκες εμφανίζονται ευρέως χωρίς χιτζάμπ σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους σε όλη τη χώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με βίντεο στα οποία φαίνονται γυναίκες χωρίς ισλαμική μαντίλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ