Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φλέγεται" ο Περσικός – 13 οι νεκροί από το πρωτοφανές χτύπημα του ISIS στην Τεχεράνη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 10:56 "Φλέγεται" ο Περσικός – 13 οι νεκροί από το πρωτοφανές χτύπημα του ISIS στην Τεχεράνη

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η διπλωματική κρίση μεταξύ χωρών του Κόλπου και του Κατάρ, μετά και τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Τεχεράνη την Τετάρτη, για τις οποίες το Ιράν κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών του Ιράν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 43 τραυματίστηκαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και οι συνολικά έξι δράστες της επίθεσης στο κοινοβούλιο, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν ήταν ιρανικής καταγωγής, και είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Οι Αρχές πραγματοποίησαν πέντε συλλήψεις.

"Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και των Σαουδαράβων οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση" αναφέρει ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Απορρίπτει τις κατηγορίες ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ότι η χώρα του βρίσκεται πίσω από τη διπλή επίθεση.

"Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπου κι αν συμβαίνουν και καταδικάζουμε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπου κι αν διαπράττεται" επισήμανε ο Τζουμπέιρ.

Σαουδική Αραβία: Ποινές φυλάκισης και υπέρογκα πρόστιμα σε όσους υποστηρίζουν το Κατάρ

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επέβαλε ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για όσους Σαουδάραβες πολίτες εκφράζουν συμπάθεια στο Κατάρ μέσω κοινωνικών ιστότοπων, εν μέσω της κλιμακούμενης φιλονικίας μεταξύ της Ντόχα και των γειτόνων της, μετέδωσαν τοπικά μέσα χθες.

Νωρίτερα χθες, ο γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) επίσης ανακοίνωσε την τιμωρία υπηκόων των Εμιράτων για την έκφραση συμπάθειας προς το Κατάρ, δηλώνοντας ότι θα φυλακίζονται με ποινές κάθειρξης έως και δεκαπέντε χρόνια και θα υποχρεώνονται να καταβάλουν επίσης και υψηλό πρόστιμο.

Ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση

Την βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών του Κόλπου προσέφερε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, , κάνοντας λόγο για μια πιθανή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

"Ο Πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τα διάφορα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο εάν χρειάζεται", ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη συνδιάλεξη, την ώρα που η περιοχή του Κόλπου βυθίζεται σε μια διπλωματική κρίση δίχως προηγούμενο εδώ και χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέτειναν χθες την πίεση στο Κατάρ, τρεις ημέρες αφού διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη χώρα-εταίρο τους στον Κόλπο, κατηγορώντας την ότι "υποστηρίζει" την τρομοκρατία και για τις σχέσεις της με το Ιράν.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε πολλούς εμβρόντητους υπονοώντας, σε μια σειρά πρωινών αναρτήσεών του στο Twitter, ότι υποστηρίζει την απομόνωση του Κατάρ από τα άλλα αραβικά κράτη της περιοχής αλλά και ότι συμφωνεί ότι το μικρό εμιράτο του Κόλπου χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ άλλαξε πάντως άρδην τον τόνο του, καλώντας, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, να υπάρξει "ενότητα" μεταξύ των σουνιτικών αραβικών χωρών του Κόλπου.

Στο έδαφος του Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, κοντά στη Ντόχα. Σε αυτή σταθμεύουν 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο εμίρης του Κουβέιτ

Ο εμίρης του Κουβέιτ αφίχθη χθες στη Ντόχα, στο πλαίσιο μιας αποστολής διαμεσολάβησης για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Κατάρ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Ο σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ μετέβη στην πρωτεύουσα του Κατάρ μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κυβέρνηση των οποίων—όπως και εκείνες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ—διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα.

Ο σεΐχης Σαμπάχ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία χθες Τρίτη στην προσπάθειά του να γεφυρώσει το χάσμα, αλλά δεν δόθηκε κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα για τα αποτελέσματα της αποστολής του.

Στρατό στέλνει στο Κατάρ ο Ερντογάν

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες, Τετάρτη το νομοσχέδιο που δίνει το πράσινο φως στα τουρκικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεσούσης μιας πρωτοφανούς διπλωματικής και εμπορικής κρίσης μεταξύ χωρών του Κόλπου.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ θα γίνει βάσει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης αστυνομικών, που υπογράφηκε στα τέλη του 2014.

Επιστρέφουν στο Κατάρ τα στρατεύματα του που στάθμευαν στη Σαουδική Αραβία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ οι οποίες στάθμευαν στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία πολεμά εναντίον του σιιτικού κινήματος των Χούθι, το οποίο θεωρείται πως υποστηρίζεται από το Ιράν, επέστρεψαν στο εμιράτο χθες, ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Κατάρ στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι δυνάμεις αυτές στάθμευαν στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την πηγή αυτή, και συνέβαλαν στην σαουδαραβική άμυνα έναντι των επιθέσεων των Χούθι. Οι δυνάμεις αυτές στάθμευαν στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την πηγή αυτή, και συνέβαλαν στην σαουδαραβική άμυνα έναντι των επιθέσεων των Χούθι.

ΥΠΕΞ Μπαχρέιν: Όλες οι επιλογές για προστασία από το Κατάρ είναι ανοικτές

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν εξήρε την προσπάθεια του εμίρη του Κουβέιτ να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η κρίση στις σχέσεις σουνιτικών αραβικών χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, ωστόσο διεμήνυσε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για να προστατευθεί από τη Ντόχα.

Το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές και το Ιράν—κατηγορίες που η Ντόχα απορρίπτει.

Πηγή: Real.gr