Σόιμπλε: Ο Μακρόν δεν διαφωνεί με Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 09:58 Σόιμπλε: Ο Μακρόν δεν διαφωνεί με Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ο Ε. Μακρόν δεν αντιτίθεται στη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

H Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί μία εγκάρδια και κατατοπιστική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και σημερινό πρόεδρο της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ριζί.

Αφορμή αποτελούν οι διαβουλεύσεις για μία νέα Συνθήκη των Ηλυσίων που θα αναζωογονήσει τη γαλλογερμανική συνεργασία στην ΕΕ. "Αλλά γιατί χρειάζεται μία νέα Συνθήκη;" είναι το πρώτο ερώτημα προς τους δύο άνδρες. Η απάντηση του Φρανσουά ντε Ριζί: «Η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά με τη βούληση των εθνικών κρατών. Είναι αδύνατον να σημειώσουμε επαρκή πρόοδο, όταν εξαρτώμεθα από τη συναίνεση των 27 κρατών-μελών (28 με τη Βρετανία). Γι αυτό χρειάζεται η πρωτοβουλία ορισμένων χωρών, που αναπτύσσουν μία ευρωπαϊκή δυναμική».

Σε ερώτηση για τη γαλλική κριτική στο σχέδιο του Βερολίνου περί Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά: «Σε πολλές περιστάσεις είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ποτέ δεν άκουσα κάποια αντίρρηση επί της αρχής. Αλλά ασφαλώς θα πρέπει να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες».

Από την πλευρά του, ο ντε Ριζί δηλώνει: «Προσωπικά στηρίζω τους μηχανισμούς αλληλεγγύης και τη λογική της κοινοτικοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες πρέπει να αποκηρύξουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αλλά έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρηθεί ένα σταθερό ευρώ που δεν θα απειλείται από υπερβολικά χρέη. Ένας καλύτερος συντονισμός στην ευρωζώνη με κοινό υπουργό Οικονομικών υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση