Σειρήνες εμπορικού «πολέμου»: Νέοι δασμοί 60 δισ. στην Κίνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 21:36 Σειρήνες εμπορικού «πολέμου»: Νέοι δασμοί 60 δισ. στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρεθεί, προσωρινά τουλάχιστον, από τους δασμούς, μαζί με άλλες 6 χώρες

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμπορικού "πολέμου" άρχισε να ξετυλίγεται και επισήμως μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πακέτου δασμών 60 δισ. δολαρίων κατά της Κίνας, σε μια ιστορική απόφαση που αποτελεί το αντιστάθμισμα των απωλειών που είχε η αμερικανική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της συστηματικής εμπορικής και επιχειρηματικής κατασκοπείας του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Ο Τραμπ θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες. Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος, έκανε λόγο για δασμούς "περίπου 60 δισεκατομμυρίων".

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις "άδικες" εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αναμένονται κινεζικά αντίποινα

Ο Λάιτχαϊζερ παραδέχθηκε ότι η Κίνα ενδέχεται να ανταποδώσει παίρνοντας μέτρα εναντίον αμερικανικών αγροδιατροφικών προϊόντων, και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει «αντίμετρα», αν και σημείωσε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο», κάνοντας μια τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη από τη θέση του αμερικανού προέδρου, που διαβεβαιώνει πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί» και θα αποδειχθεί «εύκολο» οι ΗΠΑ να «κερδίσουν».

«Η Κίνα δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με κανέναν. Αλλά αν οποιοσδήποτε μας αναγκάσει να εμπλακούμε σε έναν, ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κρυφτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

«Εάν, τελικά, οι ΗΠΑ αναλάβουν δράσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει ώστε να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της», συμπλήρωσε.

Κατά πληροφορίες το Πεκίνο θα στοχοθετήσει τα σπέρματα σόγιας, ένα προϊόν που εισφέρει στην αμερικανική οικονομία τζίρο 14 δισεκ. δολαρίων τον χρόνο. Η ΕΕ, από την πλευρά της, έχει αντιδράσει στην απειλή των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο εξαγγέλλοντας ότι θα βάλει στο δικό της στόχαστρο προϊόντα που θα πονέσουν τους Ρεπουμπλικάνους, για παράδειγμα τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, που παράγονται στο Ουισκόνσιν, την Πολιτεία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, εάν ξεσπάσει, θα έχει σοβαρές συνέπειες, εξασθενίζοντας το δολάριο, ωθώντας σε πτώση το χρηματιστήριο και άλλα νομίσματα, από το μεξικανικό πέσο ως το αυστραλιανό δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση, εάν τα δύο μέρη δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση κι αρχίσουν να επιβάλλουν το ένα στο άλλο δασμούς ευρέος φάσματος σε διάφορα προϊόντα, ενδέχεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, να αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και πιθανόν να ωθήσει το Πεκίνο να πάρει νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Την γλυτώνει η Ε.Ε.; 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρεθεί, προσωρινά τουλάχιστον, από τους δασμούς που ετοιμάζονται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εντεταλμένου της κυβέρνησης Τραμπ για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο κ. Λάιτχαϊζερ είπε πως η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή των δασμών σε μέταλλα που προέρχονται από την ΕΕ διότι το μπλοκ πληροί ορισμένα προαπαιτούμενα. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Πέραν της ΕΕ, προσωρινή εξαίρεση από τα μέτρα θα δοθεί στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.

Ήδη έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς και το Μεξικό.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε υπογραμμίσει ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους για εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση