Η Τουρκία στρέφεται σε ρωσικά μαχητικά εάν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα F-35

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 20:06 Η Τουρκία στρέφεται σε ρωσικά μαχητικά εάν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα F-35

Μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak έρχεται στο φως η πληροφορία πως η Τουρκία ίσως αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57 εάν οι ΗΠΑ δεν πουλήσουν τα F-35.

Ως τώρα, η διάθεση των αμερικών αεροσκαφών στην Τουρκία έχει "παγώσει" από το αμερικανικό Κογκρέσο, ατύπως όμως και υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Από την πλευρά της Τουρκίας, η κυβέρνηση της χώρας είναι βαθύτατα ενοχλημένη από τη στάση της Ουάσινγκτον. Έτσι, έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει στρατηγικά ανοίγματα προς την Ρωσία χωρίς να περιορίζεται από τις σχέσεις της με την Δύση.

Όσο για το Su-57, ανήκει στη μεγάλη «οικογένεια» Σουχόι, είναι μαχητικό στελθ πέμπτης γενεάς, όμως βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και τελειοποίησης. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έλαβε χώρα το 2010 και το μοντέλο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2019. 

Τα πρώτα τμήματα των συστοιχιών S-400 αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, ή το αργότερο στις αρχές του 2020. Η εν λόγω συμφωνία επιδείνωσε απότομα τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών στην Συρία.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση