Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Χαρούλα Αλεξίου σταματάει το τραγούδι μετά από 50 χρόνια: Δεν μπορώ πια να το κάνω όπως παλιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 11:57 Η Χαρούλα Αλεξίου σταματάει το τραγούδι μετά από 50 χρόνια: Δεν μπορώ πια να το κάνω όπως παλιά

Αποχαιρετά μια σπουδαία καριέρα και μια διαδρομή μισού αιώνα στο τραγούδι.

"Έχω απομακρυνθεί από το τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω, όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά. Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι. Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό."

Με αυτή τη συγκλονιστική δήλωση η Χαρούλα Αλεξίου αποχαιρετά το τραγούδι μετά από μια λαμπρή καριέρα που διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες και σφράγισε την ελληνική μουσική σκηνή.

"Πένθησα για τη φωνή μου"

Αφορμή για αυτό τον αποχαιρετισμό έδωσε η κυκλοφορία του δίσκου της τα Τραγούδια της ξενιτιάς με δέκα ερμηνείες της σε τραγούδια που ήταν ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα και ήταν 30 χρόνια στα συρτάρια και μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3.

Μιλώντας για την οικογένεια και τις μουσικές της αναμνήσεις η Αλεξίου ομολόγησε το πρόβλημα που έχει με τη φωνή της κάνοντας μια γενναία και σπάνια δημόσια δήλωση και ενθυμούμενη τον Θάνο Μικρούτσικο με τον οποίο υπήρξαν συνοδοιπόροι και αδερφικού φίλοι. "Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα "δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”. Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα "δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα. Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω."

Μια σπουδαία τραγουδίστρια

Λίγες γυναίκες στην ελληνική μουσική έχουν το λαμπρό ρεπερτόριο της Χαρούλας. Στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του 1970, έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, παλαιότερους και νεότερους, είτε δισκογραφικά είτε σε μουσικές σκηνές, πίστες και συναυλίες: Μάνο Λοΐζο, Αθηναϊκή Κομπανία, Μανώλη Ρασούλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αντώνη Βαρδή, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργο Νταλάρα, Άννα Βίσση, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Νικόλα Άσιμο, Γιώργο Ζαμπέτα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννη Σπανό, Θάνο Μικρούτσικο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Σπάθα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Χατζή και πολλούς άλλους. Έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Παρότι η ίδια δε συνηθίζει να αναφέρεται στις πωλήσεις των δίσκων της, σύμφωνα με την έρευνα του Πέτρου Δραγουμάνου η Χάρις Αλεξίου είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των τραγουδιστριών.

"Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει"

"Μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα. Δε γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;" είπε η Χάρις Αλεξίου.

Με τα δέκα τραγούδια του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, του Στέλιου Καζαντζίδη και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Παναγιώτη Τούντα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Λοΐζου και του Φώντα Λάδη, του Γιάννη Κυριαζή και του Δημήτρη Ρουμελιώτη, του Γεράσιμου Κλουβάτου και του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του Νάκη Πετρίδη, του Γιάννη Βασιλόπουλου και του Βαγγέλη Ατραΐδη και το Παραδοσιακό "Τζιβαέρι", που κυκλοφορούν σε cd για πρώτη φορά, τριάντα τρία χρόνια μετά την ηχογράφησή τους είναι ο πιο συγκινητικός τρόπος να αποχαιρετήσει το κοινό που τη λάτρεψε και να αφήσει την ανάμνηση της καθαρής και υπέροχης φωνής της.

πηγή: thetoc.gr