California dreaming; Πώς το αμερικάνικο όνειρο του πρίγκιπα Χάρι μετατρέπεται σε εφιάλτη οικονομικής ασφυξίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 09:26 California dreaming; Πώς το αμερικάνικο όνειρο του πρίγκιπα Χάρι μετατρέπεται σε εφιάλτη οικονομικής ασφυξίας

Ο Χάρι δεν σκέφτηκε καλά τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου τους από τη Βασιλική Οικογένεια και πλέον είναι εκτεθειμένος.

Έχοντας αφήσει πίσω τους το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βασιλική ζωή, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έχουν πλέον εγκατασταθεί στην ηλιόλουστη Σάντα Μπάρμπαρα με τον γιο τους, Άρτσι. Και ενώ το ζευγάρι επιδιώκει να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία, η επιλογή τους να μετακομίσουν στην Αμερική φαίνεται πως θα τους κοστίσει πολύ ακριβά, σύμφωνα με βασιλικό οικονομικό εμπειρογνώμονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ξόδεψαν πάνω από 14,6 εκατομμύρια δολάρια για το νέο τους κτήμα στο Montecito της Καλιφόρνια, την ιδιωτική οικογενειακή κατοικία όπου θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια μαζί με τον γιο τους. Ωστόσο, ρεπορτάζ της Telegraph αναφέρει ότι ο Δούκας και η Δούκισσα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτους φόρους, μαζί με το πρόσθετο κόστος ασφάλειας.

Οι δυσβάσταχτοι φόροι

Μετά από κάποιο διάστημα στις ΗΠΑ, ο Χάρι θα θεωρηθεί επίσημα κάτοικος και υπόχρεος για την καταβολή φόρου. Ο βασιλικός σχολιαστής David McClure, ο οποίος έχει συντάξει το βιβλίο σχετικά με τα οικονομικά της βασίλισσας, The Queen's True Worth, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων:

"Η Καλιφόρνια είναι μια πολιτεία με υψηλή φορολογία και σίγουρα θα ενοχλήσουν τον Χάρι κάποια στιγμή προκειμένου να αρχίσει να καταβάλει φόρους. Δεν νομίζω ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν σκεφτεί πλήρως τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου τους από τη Βασιλική Οικογένεια.

"Όσο αυξάνονται οι δαπάνες τους στην Καλιφόρνια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για να δημιουργήσουν δικές τους πηγές εισοδήματος αποδεχόμενοι διάφορες εμπορικές προσφορές. Αυτή ήταν πάντα η ανησυχία για το παλάτι". Ήδη έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι σκέφτεται να μπει στο χώρο της παραγωγής στο Χόλιγουντ.

Ο McClure πρόσθεσε ότι ο Χάρι πιθανότατα θα αναγκαστεί να αποκαλύψει περισσότερα για τα προσωπικά του οικονομικά και τα κέρδη του από ό,τι θα έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυτή είναι η απαίτηση του κάθε αμερικανού φορολογούμενου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Οι δυσβάσταχτες δαπάνες

Χάρι και Μέγκαν έχουν εκτιμώμενη κοινή περιουσία μεταξύ 16 εκατομμυρίων και 20 εκατομμυρίων λιρών. Η Telegraph υπολογίζει ότι οι πολύ υψηλές δαπάνες τους όπως ο φόρος περιουσίας, η αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, το προσωπικό, η ασφάλεια και οι 18.000 λίρες το μήνα, που το ζευγάρι πληρώνει στους βρετανούς φορολογούμενους για την ανακαίνιση του Frogmore House μπορεί να ανέλθουν σε έως και 5 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτήμα του Χάρι και του Μέγκαν στη Σάντα Μπάρμπαρα αγοράστηκε από μια εταιρεία, η οποία ήταν καταχωρημένη στη διεύθυνση του οικονομικού διευθυντή της Μέγκαν στο Λος Άντζελες, Andrew Meyer. Αν και δεν υπάρχουν συνημμένα ονόματα στο τραστ, η ίδια διεύθυνση χρησιμοποιήθηκε επίσης από τη Μέγκαν όταν έχει ιδρύσει άλλες εταιρείες στο παρελθόν, όπως η Frim Fram και η MM Global.

Το ζευγάρι ανησυχεί

Ο McClure είπε στην Telegraph ότι η αγορά του ακινήτου μέσω της εταιρείας σημαίνει ότι το ζευγάρι ανησυχεί για τις φορολογικές επιπτώσεις στον πρίγκιπα Χάρι. Εξήγησε επίσης ότι ο τύπος βίζας που έχει ταξιδέψει ο Χάρι θα είναι καθοριστικός για τον προσδιορισμό της φορολογικής του κατάστασης.

Πιστεύεται ότι είναι απίθανο, ωστόσο, ότι ο Χάρι θα υποβάλει αίτηση για πράσινη κάρτα ή υπηκοότητα των ΗΠΑ. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εγγονός της Βασίλισσας θα έπρεπε να παραιτηθεί των τίτλων του και θα γινόταν υπεύθυνος για την καταβολή φόρου επί του παγκόσμιου εισοδήματός του (το οποίο θα περιλάμβανε οποιοδήποτε τραστ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο συμμετέχει).

Πολίτες από άλλες χώρες που παντρεύονται Αμερικανoύς πόλίτες και σκοπεύουν να ζήσουν στις Η.Π.Α. απαιτείται να αποκτήσουν βίζα μεταναστών στις ΗΠΑ πριν μπορέσουν να γίνουν νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι. Η Telegraph προσθέτει ότι, ενώ είναι πιθανό ο Χάρι να χρησιμοποιήσει διπλωματικό καθεστώς για να εισέλθει στις ΗΠΑ, αυτό είναι δεν θα είναι εφικτό, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον επίσημο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η εφημερίδα ζήτησε από εκπρόσωπο του πρίγκιπα Χάρι να σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο αρνήθηκε τονίζοντας ότι ο Χάρι και η Μέγκαν "θα ακολουθήσουν τις ίδιες νομικές απαιτήσεις με όλους τους άλλους πολίτες".

Πηγή: Telegraph, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση