Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα Μπαρμπέιντος της κάνουν "έξωση" - H πρωτοφανής κίνηση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 09:37 Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα Μπαρμπέιντος της κάνουν "έξωση" - H πρωτοφανής κίνηση

Σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ μετά την απόφαση των Μπαρμπέιντος να πουν τέλος στην αποικιοκρατία & να γίνουν δημοκρατία. Τι σημαίνει αυτό για το παλάτι.

Την ώρα που το παλάτι της Αγγλίας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα Μπαρμπέιντος, το ανατολικότερο νησί της Καραϊβικής , ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να καταργήσουν από επικεφαλής κράτους την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 1992 που μια κοινότητα της Κοινοπολιτείας απομάκρυνε τη βασίλισσα από συνταγματικό μονάρχη.

Η πρώην βρετανική αποικία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1966, διατήρησε έναν επίσημο δεσμό με την βρετανική μοναρχία, όπως έχουν κάνει και κάποιες άλλες χώρες που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας.

"Ήρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας", δήλωσε η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπέιντος Σάντρα Μέισον στη διάρκεια ομιλίας της εκ μέρους της πρωθυπουργού της χώρας Μία Μότλεϊ.

"Οι πολίτες των Μπαρμπέιντος θέλουν έναν Επικεφαλής Κράτους από τα Μπαρμπέιντος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της πεποίθησής μας για το ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε. Επομένως, τα Μπαρμπέιντος θα πραγματοποιήσουν το επόμενο λογικό βήμα προς την απόλυτη εθνική τους κυριαρχία και θα έχουν γίνει Δημοκρατία όταν θα γιορτάζουμε την 55η μας Επέτειο της Ανεξαρτησίας μας", είπε η ίδια.

Η επέτειος αυτή θα εορταστεί τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Η αντίδραση του παλατιού

Το παλάτι απάντησε σε ήπιους τόνους στην απόφαση των Μπαρμπέιντος, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα και οι συνακόλουθες αποφάσεις αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος στην Καραϊβική.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:

"Τα νησιά Μπαρμπέιντος και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενωμένα κάτω από κοινή ιστορία, κουλτούρα, γλώσσα και πολλά περισσότερα. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους καθώς και με το σύνολο των πολύτιμων εταίρων μας στην Καραϊβική".

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα τα Μπαρμπείντος είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα και πλούσια νησιά της Καραϊβικής, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966.

Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει ο συνταγματικός μονάρχης ο οποίος διορίζει τον κυβερνήτη και εκείνος τελεί υπό την προστασία της.

Τα Μπαρμπέιντος έχουν πολλά έσοδα από τις εξαγωγές ζάχαρης αλλά και τον τουρισμό.

Εάν καταφέρουν να αποσχιστούν από τη Βρετανία, θα ακολουθήσουν μια λίστα πρώην βρετανικών αποικιών στην Καραϊβική που έγιναν δημοκρατίες.

Η πρώτη ήταν η Γουιάνα το 1970, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Ακολούθησαν οι Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1976 και η Δομινικανή Δημοκρατία το 1978.

Σκλαβιά και αποικιοκρατία: Μια ιστορία αιώνων

Η Βρετανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία των Μπαρμπέιντος, που υπήρξε νησί μαρτυρίου για χιλιάδες ανθρώπους που πωλούνταν ως σκλάβοι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Το νησιωτικό σύμπλεγμα έγινε βρετανική κτήση το 1625, όταν κατέπλευσε στο νησί ο καπετάνιος Χένρι Πάουελ.

Το νησί εποικήθηκε και παρέμεινε σε βρετανικά χέρια για αιώνες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά της Καραϊβικής που έδωσαν σκληρές μάχες έναντι των αποικιοκρατών της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Η χρήση σκλάβων από την Αφρική που εργάζονταν υπό εξοντωτικές συνθήκες στις φυτείες ζάχαρης, οδήγησε τη "Γηραιά Αλβιόνα" στο να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη, προκαλώντας σοβαρή όξυνση των φυλετικών διακρίσεων.

Τα Μπαρμπέιντος αριθμούν στις μέρες μας κάτι λιγότερο από 300.000 κατοίκους σε πληθυσμό, με τους περισσότερους να έχουν αφρικανικές καταβολές. Ωστόσο, είναι εμφανείς αρκετοί από τους πολιτισμικούς δεσμούς που συνδέουν το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα με τη Βρετανία: πόλεις έχουν ονόματα βρετανικών τοπωνυμίων, ενώ και αρκετές οδοί όπως για παράδειγμα η φημισμένη Λίβερπουλ Λέιν θυμίζει ξεκάθαρα ότι το βρετανικό στοιχείο υπήρξε ιδιαίτερα έντονο σε αυτή την περιοχή της Καραϊβικής. Μάλιστα, το εθνικό σπορ των Μπαρμπέιντος παραμένει το κρίκετ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη Βρετανία ζει εδώ και χρόνια μια μεγάλη κοινότητα πολιτών που έχουν καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος.

Πηγή: thetoc.gr