Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαχαραλάμπους - Αναστασοπούλου - Δροσάκη: Τι κατήγγειλαν στο ΣΕΗ για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από διάσημο ηθοποιό

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 16:07 Παπαχαραλάμπους - Αναστασοπούλου - Δροσάκη: Τι κατήγγειλαν στο ΣΕΗ για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από διάσημο ηθοποιό

Παρενοχλήσεις λεκτικές, εργασιακές και σεξουαλικές, άσεμνες χειρονομίες και προσβλητικές συμπεριφορές περιλαμβάνει ο φάκελος των καταγγελιών των τριών ηθοποιών κατά του δημοφιλούς συναδέλφου τους.

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι καταγγελίες που υπέβαλαν οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από πασίγνωστο ηθοποιό - σκηνοθέτη, ζητώντας τη διαγραφή του.

Οι καταγγελίες που αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" για ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας επί και εκτός σκηνής, είναι μόνο η αρχή, όπως αναφέρουν άνθρωποι του θεάτρου που γνωρίζουν περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Και είναι η πρώτη φορά που στο ΣΕΗ έχουν φτάσει δεκάδες καταγγελίες, ενώ το νέο Πειθαρχικό που συστήθηκε πρόσφατα καλείται να εξετάσει με προσοχή το βάρος των καταγγελιών.

Όταν η Ζέτα Δούκα κατήγγειλε τον Γιώργο Κιμούλη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα για βίαιη συμπεριφορά, σε μια ερώτηση που της έκανε σχετικά τις καταγγελίες που είχαν έρθει εκείνες στις ημέρες στο φως από τη Σοφία Μπεκατώρου, κανένας δε μπορούσε να φανταστεί ότι είχε μόλις πέσει το πρώτο τουβλάκι του ντόμινο που αφορούσε κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις λεκτικές, εργασιακές και σεξουαλικές μέσα στο ελληνικό θέατρο.

Παπαχαραλάμπους: "Κατέβαζε το παντελόνι και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα"

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στην καταγγελία της αναφέρει ότι ο καταγγελλόμενος έμπαινε μέσα στο καμαρίνι της και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού της, μπροστά από τον οποίο καθόταν εκείνη.

"Το έτος 2000, σε ηλικία 24 ετών, συνεργάστηκα με τον καταγγελλόμενο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ο καταγγελλόμενος σταδιακά με απομόνωσε με διάφορα τεχνάσματα από τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου και φρόντισε να έχω δικό μου καμαρίνι με την πρόφαση (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) ότι θα ερμήνευα τον βασικό γυναικείο ρόλο του έργου. Το καμαρίνι αυτό βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο δικό του", αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι ο ίδιος είχε τα κλειδιά του καμαρινιού της καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της συνεργασίας τους, μπαινοβγαίνοντας στο καμαρίνι χωρίς να χτυπά την πόρτα της και ορισμένες φορές κλειδώνοντας την πόρτα πίσω.

"Όπως έμπαινε ο καταγγελλόμενος, προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο, εκμεταλλεύομενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ και τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει. Αρκετές φορές εισερχόταν στο καμαρίνι μου, ενώ βρισκόμουν μέσα σε αυτό με κλειστή την πόρτα, κατέβαζε το παντελόνι του και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού μου, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς πίσω από εκεί που καθόμουν (σημειώνω ότι ο ίδιος είχε τουαλέτα στο δικό του καμαρίνι). Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μου μια συνεχή ανησυχία που έφτανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου. Δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του", επισημαίνει η γνωστή ηθοποιός.

Λένα Δροσάκη: Έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται

Η κα Δροσάκη στην καταγγελία της ανατρέχει στο 2007, όταν σε ηλικία 24 ετών, ήταν φοιτήτρια στο προκαταρκτικό έτος δραματικής σχολής στην οποία είχε εγγραφεί και φοιτούσε, όταν γνώρισε τον καταγγελλόμενο στο πλαίσιο των επισκέψεων που διοργάνωνε η σχολή στο σετ των γυρισμάτων επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς που πρωταγωνιστούσε.

Η ηθοποιός ανέφερε πως αρχικά η προσέγγιση που της έκανε ήταν φιλική και καλοπροαίρετη, όμως σύντομα άλλαξε συμπεριφορά και άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή πιο διακριτικά και στη συνέχεια με ολοένα και πιο ανάρμοστο τρόπο. "Έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται, ενώ ταυτόχρονα μου απηύθυνε χυδαίες εκφράσεις και με ρωτούσε πιεστικά "πότε θα του κάτσω”" ανέφερε η καταγγέλουσα.

Μάλιστα άρχισε να την απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν ενδώσει, θα φροντίσει ώστε να "κοπεί" στις εξετάσεις του υπουργείου, όπως και συνέβη.

Αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2019 οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά, όταν η Λένα Δροσάκη συμμετέχει στην παράσταση "Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές” της Κάτιας Δανδουλάκη, την οποία σκηνοθετεί ο καταγγελόμενος. Εκεί, όπως αναφέρει η ηθοποιός, ξεκίνησαν εκ νέου παρενοχλήσεις, σκηνές ζηλοτυπίας, ξεσπάσματα οργής και ταπεινωτικές προσβολές, έως ότου μια μέρα -χωρίς κανέναν λόγο- της επιτέθηκε λεκτικά ενώπιον όλου του θιάσου.

"Επιτέθηκε σε εμένα και στον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, προφανώς θεωρώντας ότι έχουμε μεταξύ μας κάποιου είδους ερωτική σχέση. Πράγμα που δεν ίσχυε" τονίζει ατην καταγγελίας της. Ακολούθησε η αποχώρησή του από τον θίασο, κατόπιν πρωτοβουλίας της κας Δανδουλάκη.

Αναστασοπούλου: "Έβαζε τα χέρια του μέσα στο παντελόνι του και στη συνέχεια ερχόταν και με ακουμπούσε στο πρόσωπο"

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην καταγγελία της προς το ΣΕΗ ανατρέχει στο 2005, όταν σε ηλικία 28 ετών και έχοντας μόλις τελειώσει τη δραματική σχολή πληροφορήθηκε ότι είχε ζητήσει να την γνωρίσει ο καταγγελλόμενος για πιθανή συνεργασία.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την καταγγέλουσα, έγινε βράδυ στο θέατρο στο οποίο ήταν θιασάρχης. Εκείνος την οδήγησε στο καμαρίνι του και κλείδωσε την πόρτα.

"Ξεκίνησε να με ρωτάει πράγματα για μένα και μετά από λίγο διαπίστωσα ότι είχε ανοίξει διάπλατα τα πόδια του, είχε βάλει και τα δυο του χέρια μέσα στο παντελόνι του, ακριβώς στη γενετήσια περιοχή, και κάνοντας παλινδρομικές κινήσεις χάιδευε τα γεννητικά του όργανα", επεσήμανε η ηθοποιός και προφασίστηκε μια δικαιολογία για να φύγει από το καμαρίνι του και από το θέατρο.

Το 2010 της τηλεφώνησε εκ νέου για να πάρει μέρος σε μία παράσταση, την οποία θα σκηνοθετούσε. Παρότι η καταγγέλουσα είχε επιφυλάξεις, πήρε την απόφαση να συμμετέχει στην παράσταση και δεν άργησε να βιώσει περίεργες συμπεριφορές.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεικτικά έβαζε τα χέρια του μέσα στο παντελόνι του και στη συνέχεια ερχόταν και με ακουμπούσε στο πρόσωπο και στο σώμα μου, για να μου δώσει σκηνικές κατευθύνσεις, προσβάλλοντας έτσι την προσωπικότητά μου και προκαλώντας μου ανυπόφορη αηδία" εξηγεί στην καταγγελία της.

πηγή: thetoc.gr