Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπύρος Μπιμπίλας - Πασχάλης Τσαρούχας: Στα χέρια τους η "καυτή πατάτα" των καταγγελιών στο ελληνικό θέατρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 09:46 Σπύρος Μπιμπίλας - Πασχάλης Τσαρούχας: Στα χέρια τους η "καυτή πατάτα" των καταγγελιών στο ελληνικό θέατρο

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Σπύρο Μπιμπίλα ο οποίος με πυγμή που λείπει από πολλούς "άνδρες παλαιάς κοπής" στέκεται στο πλευρό των θυμάτων βίας στο θέατρο.

Στο πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχθεί ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος ως πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών έχει επιδείξει σοβαρότητα και πυγμή που λείπει από πολλούς "άνδρες παλαιάς κοπής".

Ο ίδιος στέκεται από την πρώτη στιγμή στον πλευρό των συναδέλφων του που καταγγέλλουν περιστατικά βίας στο ΣΕΗ, δείχνοντας ότι πέρα από τους ανάλαφρους ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, διαθέτει την σοβαρότητα και τον δυναμισμό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Με την "καυτή πατάτα" των καταγγελιών στα χέρια του έχει αποδείξει ότι το μόνο που θέλει είναι να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθούν τα θύματα αυτού του "πολέμου" που ξέσπασε στο ελληνικό θέατρο.

Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερο ο Σπύρος Μπιμπίλας αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, αν και για τον ίδιο είναι μια πολύ στρεσογόνα και αγχωτική περίοδος, όπως έχει εξομολογηθεί.

Βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΕΗ την πιο δύσκολη περίοδο , αφού δέχεται καθημερινά βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων, καταγγελιών αλλά και πιέσεων από δημοσιογράφους.

Όμως τα δύσκολα για τον Σπύρο Μπιμπίλα και τον Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου θα κληθεί να διαχειριστεί τις πολύ σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς μεταξύ των ηθοποιών και θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τη μια ή τη άλλη πλευρά. Ή των θυμάτων ή των θυτών.

Οι πιέσεις από κάθε πλευρά είναι πολλές, η συναισθηματική φόρτιση μεγάλη, η ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης επιτακτική.

Απόδοση δικαιοσύνης ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Χθες, ο Σπύρος Μπιμπίλας, συνομίλησε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον απόηχο των καταγγελιών που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στον χώρο του θεάτρου.

Η κα. Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων, ζήτησε απόδοση δικαιοσύνης και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των προσώπων που έχουν πληγεί.

"Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠτΔ.

"Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία" συμπλήρωσε.

Πάνω από 1.000 καταγγελίες στο ΣΕΗ

Όπως τόνισε και σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου Πασχάλης Τσαρούχας πριν από λίγες μέρες, κατά εκατοντάδες φτάνουν στα γραφεία του ΣΕΗ οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή ψυχολογική βία. Ήδη έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

"Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έρχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες! Είναι πάνω από 1000 αυτή τη στιγμή. 10 με 1 είναι κάποιος από εμάς στο Πειθαρχικό στο Σωματείο. Η καταγγελία πρέπει να γίνεται έγγραφα. Λειτουργούν οι επιτροπές και με τους δικηγόρους και με τους ψυχολόγους για καθοδήγηση και στήριξη των φερόμενων ως θυμάτων. Από εκεί και πέρα να μη φοβούνται τα παιδιά να έρθουν, να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε. Κάθε μέρα προστίθενται καταγγελίες για 3-4 ακόμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα αυτά, έχει ξεκινήσει μια έξαρση αιτημάτων από εχθές το βράδυ… Να έρθουν να μιλήσουν, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε”, τόνισε ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Πηγή: thetoc.gr