Η Μέγκαν και ο Χάρι προκάλεσαν χαμό - Στην αντεπίθεση τα βρετανικά tabloid

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 10:15 Η Μέγκαν και ο Χάρι προκάλεσαν χαμό - Στην αντεπίθεση τα βρετανικά tabloid

«Η χειρότερη κρίση σε 85 χρόνια», «Τι έκαναν;» γράφουν τα πρωτοσέλιδα - Τα εσωτερικά του παλατιού, η σιωπή της Μέγκαν και ο πρώτος... μαύρος πρίγκιπας - Η μεγάλη νικήτρια και η μεγάλη... χαμένη μετά τη συνέντευξη

Στην τελευταία σεζόν της δημοφιλούς σειράς «Το Στέμμα», η βασιλική οικογένεια μοιάζει να απαρτίζεται από οργισμένους σνομπ και πικρόχολους φελλούς. Συναισθηματικά δυσκοίλιοι και αποκομμένοι από κάθε έκφανση της πραγματικής ζωής, χαριεντίζονται για το πόσο «σκληρά εργαζόμενοι εκπρόσωποι» του θεσμού είναι, ενώ κατεβάζουν το ένα κοκτέϊλ μετά το άλλο, κουτσομπολεύουν και παίζουν σαχλά παιχνίδια. Αν και η τηλεοπτική σειρά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, με τους δημιουργούς της να στοχεύουν στην ιστορική ακρίβεια, τα αληθινά πρόσωπα και η ιστορία μπλέκονται με τη μυθοπλασία. Υπό το βάρος της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης του ζεύγους Μέγκαν-Χάρι, όμως, μία συνομιλία μεταξύ της Βασιλομήτορος και της Βασίλισσας Ελισάβετ -πλασματική ή αληθινή- αποκτάει άλλη βαρύτητα. Η Ελισάβετ εμφανίζεται να εκφράζει την ανησυχία της για τη νεαρή Νταϊάνα. «Με τον χρόνο θα καταθέσει τα όπλα και θα λυγίσει. Οπως κάνουν όλοι», εμφανίζεται να την καθησυχάζει με στωικότητα η βασιλομήτωρ. «Κι αν δε λυγίσει;», επιμένει εκείνη. «Τότε θα σπάσει», πετάγεται η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Η Μέγκαν, η οποία παραδέχθηκε ότι έχει παρακολουθήσει τη σειρά, αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει και τρίτος δρόμος. «Δεν αισθανομαι ότι απλως επιβιώσαμε, αλλά νικήσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Όπρα Γουϊνφρεϊ για την κοινή απόφαση του ζεύγους να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και το Παλάτι.

Πραγματικά, μόνο ως νίκη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς μία συνέντευξη, η οποία αντιμετωπίζεται ως η χειρότερη κρίση της βρετανικής μοναρχίας, μετά την παραίτηση του Βασιλιά Εδουάρδου το 1936 για τα μάτια της ακατάλληλης για τον θρόνο Γουόλις Σίμπσον: Αμερικανίδα, διαζευγμένη από τον πρώτο της γάμο και ξαναπαντρεμένη σε δεύτερο. Δεν είναι μονάχα ότι η συνέντευξη σάρωσε σε τηλεθέαση. Περίπου 17,1 εκατομμύρια Αμερικανοί την παρακολούθησαν, καθιστώντας την, το δεύτερο εμπορικότερο πρόγραμμα μετά το Super Bowl. Ούτε ότι ο Λευκός Οίκος την σχολίασε επισήμως, χαιρετίζοντας το «θάρρος» του ζεύγους. «Το να μιλάς για τις δικές σου μάχες σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να αφηγείσαι την προσωπική ιστορία σου απαιτεί, για κάθε άνθρωπο, θάρρος» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ζεύγος. Περιορίστηκε να πει ότι «τρέφει πολύ μεγάλο σεβασμό για τη βασίλισσα Ελισάβετ».

Αυτό που καθιστά τη συνέντευξη αυτή μία απροκάλυπτη νίκη του ζεύγους σε αυτό το μπρα ντε φερ με το παλάτι, είναι ότι για πρώτη φορά κάποιος εκ των έσω –μέχρι πρότινος τουλάχιστον- επιβεβαιώνει όλα αυτά που υποψιαζόμασταν. Μέγκαν και Χάρι μιλάνε για τη βασιλική οικογένεια, αναφερόμενοι σε αυτήν ως «φίρμα». Επιβεβαιώνουν ότι οι συγγενείς, ακόμα και γονείς με παιδία επικοινωνούν μέσω βοηθών ή δεν επικοινωνούν καθόλου. Ο Χάρι αποκάλυψε ότι η οικογένειά του τους απέκοψε οικονομικά και ότι ο πατέρας του, πρίγκιπας Κάρολος, τον απογοήτευσε και αρνείτο κάποια στιγμή να δεχθεί τις κλήσεις του. Ο αδελφός του μελλοντικού Βασιλιά περιγράφει τους συγγενείς του ως «εγκλωβισμένους», «φοβισμένους», «μακριά από την πραγματικότητα», «απαίδευτούς». Τέλος, αν αληθεύουν όσα ισχυρίζονται οι Σάσεξ, ακόμα και η ίδια η Βασίλισσα έχει πνιγεί μέσα στη γραφειοκρατία, έχει λυγίσει υπό το βάρος του στέμματος. Επικεφαλής, βοηθοί, σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι, Γραμματείς και Φαρισαίοι παίρνουν αποφάσεις, με αποτέλεσμα η ίδια η Ελισάβετ, αλλά και τα βασικά μέλη της οικογένειας να μην είναι επαρκώς πληροφορημένα. Ακόμα και αν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν έναν τόσο κοντινό συγγενή τους. Από τα λεγόμενα της Μέγκαν, μάλιστα, προκύπτει ότι πραγματικά όλοι εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση του θεσμού και του μοναδικού εκπρόσωπου του: τη Βασίλισσα. Αν χρειαστεί οι υπόλοιποι θα πεταχθούν στα σκυλιά. Περιέργως, μαθαίνουμε ότι ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δεν αφεθεί στα σκυλιά, θα πεταχθεί στα βαθιά. Αν μάθει κολύμπι, καλώς. Αλλιώς, τον έφαγε ο πάτος της θάλασσας. Η Μέγκαν δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία εκπαίδευση για όλα εκείνα που αφορούσαν την ιδιότητα της ως Δούκισσας του Σάσεξ και την εν γένει συμπεριφορά που όφειλε να υιοθετήσει ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο Χάρι της έμαθε να υποκλίνεται λίγα λεπτά πριν συναντήσει τη Βασίλισσα για πρώτη φορά και η ίδια έψαχνε στο Διαδίκτυο τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας. Αυτό, όμως, στο οποίο αφιερώνει άπλετο χρόνο το παλάτι και οι εργαζόμενοι σε αυτό, είναι η επιβεβλημένη σιωπή. Αυτήν επέβαλαν στη Μέγκαν και στο περιβάλλον της. «Οι άνθρωποι που ήταν γύρω μου ενημερώθηκαν από το Παλάτι πως σε όποια ερώτηση αφορούσε τη σχέση μου, έπρεπε να απαντούν 'ουδέν σχόλιο'. Σε ό,τι αφορούσε εμένα, στην ουσία η υποχρέωση μου δεν ήταν να μη μιλάω, αλλά να φιμωθώ».

Η Μέγκαν περιγράφει μία μοναξιά που δεν γίνεται παρά να επαναφέρει στη μνήμη των θεατών την αδικοχαμένη Νταϊάνα. Τη λαοπρόβλητη πριγκίπισα που βουτήχθηκε στη μοναξιά και στη συναισθηματική αστάθεια. Ο γιός της επιβεβαιώνει τις σκέψεις και τους παραλληλισμούς αυτούς. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται», λέει. «Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν για αυτή να το περνάει όλο αυτό μόνη της τόσα χρόνια πριν. Εμείς τουλάχιστον είχαμε ο ένας τον άλλον. Η οριστική ρήξη της Νταϊάνας με το Παλάτι ήρθε επίσης μέσω μιας συνέντευξης στο BBC. Εκεί, όπως και η Μέγκαν, περιέγραφε τις πιέσεις που της ασκούσαν, αλλά και τα ψέμματα και τη δολοφονία χαρακτήρα. Ως τέτοια περιγράφει η σύζυγος του Χάρι τη συντονισμένη επίθεση που δέχθηκε από τα βρετανικά ταμπλόϊτς, με πρώτο και καλύτερο το περιστατικό που αφορούσε σε έναν καυγά με την Κέϊτ Μίντλετον. «Λίγες ημέρες πριν τον γάμο η Κέιτ ήταν αναστατωμένη σχετικά με ένα φόρεμα που θα φορούσαν τα παρανυφάκια. Με έκανε να κλάψω, με πλήγωσε πολύ. Ωστόσο μου πρόσφερε λουλούδια ζητώντας συγνώμη στη συνέχεια. Απολογήθηκε. Και σε σχέση με όσα γίνονταν εκείνη την περίοδο, όπου όλοι προσπαθούσαν να μου συμπαρασταθούν δεδομένου του τι συνέβαινε με τον πατέρα μου, δεν έβγαζε νόημα όλο αυτό».

Η χειρότερη, όμως, κατηγορία και, μάλιστα, μία κατηγορία που δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη Βασιλική οικογένεια είναι αυτή του ρατσισμού. Η Μαρκλ ανέφερε πως η βασιλική οικογένεια ήταν που δεν ήθελε να χρίσει πρίγκιπα τον γιο της Αρτσι. Υπονοεί ότι ανησυχούσαν για το πόσο σκούρο θα ήταν το χρώμα δέρματος του παιδιού. Ο Χάρι επιβεβαιώνει ότι έλαβαν χώρα αρκετές τέτοιες συζητήσεις, αλλά αρνείται να κατονομάσει ποιός έγειρε το ζήτημα αυτό. Ένα ακόμα ιδιαίτερα άβολο για το Παλάτι θέμα, είναι αυτό της ψυχικής υγείας της Μέγκαν. Στη συνέντευξη περιγράφει ότι είχε αυτοκτονικές τάσεις, ζήτησε βοήθεια και κανείς δεν της την παρείχε. «Δεν ήθελα να ζω άλλο».

Τα βρετανικά ταμπλόιντ έχουν περάσει ήδη στην αντεπίθεση. Κατηγορούν το ζεύγος για υποκρισία, προδοσία και αγνωμοσύνη. Σύσσωμες οι τηλεοπτικές εκπομπές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ασχολούνται, σχολιάζουν και αποκωδικοποιούν τη συνέντευξη. Πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης τοποθετούνται. Η Βρετανή υφυπουργός αρμόδια για τα Παιδιά και τις Οικογένειες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως χώρος για ρατσισμό στην κοινωνία μας». Πολλές διασημότητες, ειδικά στις ΗΠΑ, στηρίζουν ανοιχτά το ζευγάρι. «Η Μέγκαν Μάρκλ, η ανιδιοτελής μου φίλη, ζει τη ζωή της -και ηγείται δίνοντας το παράδειγμα- με ενσυναίσθηση και συμπόνοια. Με διδάσκει καθημερινά τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά ευγενής. Τα λόγια της δείχνουν τον πόνο και τη σκληρότητα που έχει βιώσει», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η γνωστή τενίστρια Σερίνα Γουίλιαμς.

Μεγάλη νικήτρια όλων η Όπρα και το δίκτυο που έδωσε εννιά εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη. Μεγάλη χαμένη; Η Κέϊτ Μίντλετον. Σε αυτήν έτυχε ο κλήρος να κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της σαν να μην συμβαίνει τίποτα, λίγες ώρες μετά την προβολή της συνέντευξης.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση