Tα μοναχικά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ: Τι δεν θα συμβεί φέτος για πρώτη φορά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:34 Tα μοναχικά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ: Τι δεν θα συμβεί φέτος για πρώτη φορά

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει σήμερα τα 95 χρόνια ζωής. Τα διπλά γενέθλια και η πρώτη φορά χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Τα σημερινά 95α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ δεν θυμίζουν σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές, αφού συμπίπτουν με τον θάνατο του συζύγου της επί 73 χρόνια, του πρίγκιπα Φίλιππου.

Αν και πρόκειται για γενέθλια ορόσημο της μονάρχη, δεν θα γιορταστούν όπως συμβαίνει συνήθως.

Όπως συνηθίζεται, η βασίλισσα και άλλα μέλη της οικογένειας σηματοδοτούν συχνά τα γενέθλιά τους κοινοποιώντας νέα πορτρέτα στο κοινό. Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί σήμερα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Αυτά είναι τα πρώτα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ μετά το θάνατο του συζύγου της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών, μόλις δύο μήνες πριν από τα 100ά γενέθλιά του.

Έτσι, η 95χρονη σήμερα βασίλισσα Ελισάβετ θα περάσει αυτή τη μέρα σαν μια συνηθισμένη μέρα, έχοντας στο πλευρό της το πιστό προσωπικό της και τα αγαπημένα της σκυλιά, τα οποία λατρεύει και της κρατούν καλή συντροφιά.

Πριν από έξι χρόνια περίπου, η βασίλισσα είχε ανακοινώσει ότι δεν θα αποκτούσε άλλα κόργκι, καθώς φοβόταν μήπως κάποιο από τα αγαπημένα της κατοικίδια της έβαζαν τρικλοποδιά στις βόλτες τους.

"Η μεγάλη ανησυχία της είναι ότι αν πέσει και σπάσει το χέρι της ή το πόδι της, δεν θα μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της για πολύ καιρό και αυτό θα αναστάτωνε τη Μεγαλειότητά της" είχε δηλώσει αυλικός της στη Daily Express.

Ωστόσο, οι νέες συνθήκες ζωής την έκαναν να αναθεωρήσει.

Γιορτάζει δύο φορές τα γενέθλιά της

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές το χρόνο λόγω της παράδοσης που ξεκίνησε το 1748 ο Γεώργιος Β'. O λόγος που καθιερώθηκε αυτή η βασιλική παράδοση ήταν οι καιρικές συνθήκες. Την αρχή έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ το 1748, τα γενέθλιά του οποίου ήταν τον Νοέμβριο. Όμως για να μην ρισκάρουν με τον καιρό και να μην αρρωστήσει κάποιος από τους υπηκόους του, μετέφεραν την παρέλαση για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούνιο.

Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που από την ημέρα των γενεθλίων της λείπει ο αγαπημένος της σύζυγος με τον οποίο έζησε 73 χρόνια γάμου.

Τραγική φιγούρα στην κηδεία του Φίλιππου

Στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου εκατομμύρια μάτια είδαν μία μικροκαμωμένη γυρτή γυναικεία φιγούρα με μαύρο μεγάλο καπέλο, μαύρη μάσκα που άφηνε να φανούν μόνο τα δύο δακρυσμένα μάτια της.

Μια φιγούρα που δεν θύμιζε την "ατσάλινη" βασίλισσα Ελισάβετ που στέκεται αγέρωχη στον θρόνο της εδώ και 70 χρόνια.

"Στη μνήμη της αγάπης"

Η εικόνα που συγκλόνισε περισσότερο ήταν η βασίλισσα να κάθεται μόνη της σε μια σειρά από άδειες θέσεις μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ κατά τη διάρκεια της τελετής. Είχε συνεχώς σκυμμένο το κεφάλι, καθώς έπρεπε να αποχωριστεί το στήριγμά της, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Η βασίλισσα τοποθέτησε ένα στεφάνι με ιδιαίτερο συμβολισμό στη σορό του συζύγου της, στο οποίο υπήρχε ένα χειρόγραφο σημείωμα με λίγες λέξεις: "Στη μνήμη της αγάπης, Ελισάβετ". Ανέλαβε να επιλέξει προσωπικά τα λουλούδια του στεφανιού που ήταν λευκά κρινάκια, λευκά τριαντάφυλλα, λευκές φρέζιες, και γιασεμί.

Πριν από την κηδεία του συζύγου της, η βασίλισσα λέγεται ότι πέρασε πολλές ώρες μοναξιάς και προσευχής στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Από το περασμένο Σάββατο, η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου βρίσκεται στο Royal Vault, που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, θα ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλο στο King George VI Memorial Chapel, που βρίσκεται επίσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση