Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε η θρυλική σκηνοθέτιδα Lina Wertmuller

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 14:54 Πέθανε η θρυλική σκηνοθέτιδα Lina Wertmuller

H θρυλική σκηνοθέτιδα Lina Wertmuller απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, σύμφωνα με την Il Messaggero. Την είδηση ​​του θανάτου. όπως αναφέρει η εφημερίδα, από οικογενειακό της φίλο στα social media.

Η Lina Wertmuller ήταν μία εκ των πρωταγωνιστριών του Ιταλικού κινηματογράφου, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 1977.

Μάλιστα, το 2019 της απονεμήθηκε το τιμητικό Βραβείο Όσκαρ για την προσφορά της στον κινηματογράφο. 

Δείτε βίντεο:

Η Αρκάντζελα Φελίτσε Ασούντα Βερτμίλερ φον Ελγκ Εσπανιόλ φον Μπραουάιχ, γνωστή ως Λίνα Βερτμίλερ (Lina Wertmuller), γεννήθηκε το 1928 στην Ρώμη. Ήταν σκηνθέτιδα, σεναριογράφος και συγγραφέας. Έγινε κυρίως γνωστή για την δουλειά της στον κινηματογράφο, αλλά είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέατρο και την τηλεόραση.

Οι ταινίες της Λίνα Βερτμίλερ χαρακτηρίζονται από μακροσκελείς τίτλους, πολιτικό περιεχόμενο, χιουμοριστικά στοιχεία και έντονο ερωτισμό.

Το 1972 ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία Μίμης ο σιδεράς (1972) και το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα που απέσπασε υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές (1975). Άλλες σημαντικές ταινίες της είναι οι Ιστορία έρωτα και αναρχίας (1973) και Η κυρία και ο ναύτης (1974).

πηγή: newsit.gr