Η σκηνογράφος της Ευνοούμενης αποκαλύπτει μυστικά της ταινίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 15:31 Η σκηνογράφος της Ευνοούμενης αποκαλύπτει μυστικά της ταινίας

Τα μυστικά περάσματα, το αγαπημένο της έπιπλο και τα τρικ των φωτισμών, τι ήταν ψεύτικο και τι αληθινό.

Η βραβευμένη σκηνογράφος της Ευνοούμενης του Γιώργου Λάνθιμου Fiona Crombie αποκάλυψε τα μυστικά για το σχεδιασμό της παραγωγής της ταινίας. Μυστικά περάσματα και μια τεράστια ψεύτικη όψη με την οποία καλύφθηκε μια αγγλική εξοχική κατοικία του 17ου αιώνα δημιούργησαν το παλάτι της βασίλισσας Άννας.

Στη δραματική κομεντί εποχής του Γιώργου Λάνθιμου σε σενάριο της Ντέμπορα Ντέιβις και του Τόνι ΜακΝάμαρα, διαδραματίζονται τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα την καθαίρεση της Σάρα Τσώρτσιλ από τα δικαιώματά της ως πρώτη κυρία της αυλής της βασίλισσας και την αντικατάστασή της από την ξαδέλφη της Άμπιγκεϊλ Χιλ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Ολίβια Κόλμαν, στο ρόλο της Βασίλισσας Άννας της Μεγάλης Βρετανίας, Ρέιτσελ Βάις στο ρόλο της δούκισσας του Μάρλμπορο Σάρα Τσώρτσιλ και Έμμα Στόουν στο ρόλο της Άμπιγκεϊλ Χιλ, εξαδέλφης και αντίζηλού της Σάρα.

Ο ιστορικός εσωτερικός χώρος του Hatfield House ήταν το φόντο του ανακτόρου της Βασίλισσας Άννας. Πρόκειται για  ένα ακίνητο της εποχής του Ιακώβου στο Hertfordshire το οποίο μεταμορφώθηκε εντελώς.

Η σκηνογράφος σε πρόσφατη συνέντευξή της είπε πως αναζητούσαν με τον Γιώργο Λάνθιμο ένα μεγάλο αλλά απογυμνωμένο χώρο για να στήσουν το σκηνικό της ταινίας. Η ταινία όπως λέει η σκηνογράφος δεν είναι ιστορικά ακριβής, αλλά ήθελαν να βρουν τη δική τους γλώσσα για να απεικονίσουν αυτή την ιστορική εποχή μέσα από μια ευφάνταστη διακόσμηση. 

Η Φιόνα Κρόμπι απεικόνισε την εποχή της βασίλισσας Άννας χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από τις ταπετσαρίες που ήδη υπήρχαν τις οποίες συνδύασε με ζωγραφιστούς καμβάδες που έμοιαζαν και αυτοί με ταπετσαρίες και είχαν υφή υφασμάτων. Καθώς η βασιλεία της Άννας είναι στους περισσότερους άγνωστη ως προς το ύφος της, αυτό επιτρέπει στους σκηνογράφους να παίζουν με μοτίβα και σχέδια. 

«Ήταν μια αληθινά ενδιαφέρουσα περίοδος» είπε η Κρόμπι, η οποία πρόσφατα έκανε τα σκηνικά της ταινίας Mary Queen of Scots και της επερχόμενης ταινίας The King, μιας προσαρμογής της ιστορίας του Σαίξπηρ.

"Το Hatfield House είναι ένα όμορφα διατηρημένο κτίριο που είναι σωστό για την εποχή μας, αν και δεν σχεδιάσαμε την ταινία στο συγκεκριμένο χρόνο", συνέχισε. Ο σχεδιασμός της παραγωγής και τα σκηνικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ταινία, η οποία παίζει με τις κλίμακες. 

«Προσπαθήσαμε να παίξουμε με την κλίμακα σε όλη την ταινία», εξηγεί η Κρόμπι. "Υπάρχει η τεράστια κλίμακα των δωματίων της Βασίλισσας Άννας και το μικρό υπνοδωμάτιο της Αμπιγκέιλ.» Η σκηνογράφος λέει ακόμα πως ήθελε την αισθητική του εσωτερικού του παλατιού να αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση της Βασίλισσας Άννας από την υποταγή της στη Σάρα σε αυτή προς την Άμπιγκέιλ.

Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν να χρησιμοποιηθεί αληθινό φως κεριών για να φωτίσει τα δωμάτια στα οποία η δράση ήταν κεντρικής σημασίας, κάτι που κατάφερε η Κρόμπι και έτσι δημιούργησε μια παλέτα παστέλ χρωμάτων που έμοιαζαν με τα ροζ ζαχαρωτά και τα ζελέ  που υπήρχαν στα τραπέζια και ήταν σε αντίθεση με τις σκούρες ταπετσαρίες, αλλά και στους πίνακες με νεκρές φύσεις και φρούτα.

Η σκηνογράφος και οι συντελεστές της ταινίας πέρασαν πέντε εβδομάδες προκειμένου να διαμορφώσουν το κτίριο στο σκηνικό της ταινίας και να το ταιριάξουν με το σενάριο. «Πήραμε τον σκελετό του κτιρίου και τον προσαρμόσαμε στην ιστορία μας» λέει η σκηνογράφος. «Η χρήση των κεριών ήταν σημαντικό στοιχείο για εμάς, καθώς έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα μέρος κατ΄ουσίαν σκοτεινό, αλλά το Hatfield House, ήταν γεμάτο φυσικό φως».

«Έπρεπε να «οικοδομήσουμε» κάθε λεπτομέρεια πάνω στις υπάρχουσες δομές», λέει η Κρόμπι, «έτσι ώστε να φαίνονται όλα σαν πραγματικές λεπτομέρειες». Για τις ανάγκες της ταινίας χτίστηκε μέσα στο οίκημα μία μυστική διάβαση με εισόδους και εξόδους μεταξύ των δωματίων της Βασίλισσας Άννας και της Σάρα, ενώ μια  τεράστια πρόσοψη κατασκευάστηκε επίσης για να καλύψει ολόκληρα τα μπροστινά τοιχώματα του σπιτιού για να μοιάζει με ένα βασιλικό παλάτι. Ο στόχος της Κρόμπι ήταν να μη χαθεί το περιεχόμενο της ταινίας σε ένα σωρό οπτικές πληροφορίες. 

Έχοντας πρόσβαση στα αρχεία του μουσείουVictoria&Albert, η Κρόμπι ερεύνησε τη διακόσμηση του 18ουαιώνα και την ποικιλία που της προσέφερε ο αιώνας αυτός από τα μεγάλα έως τα μικροσκοπικά αντικείμενα εποχής. 

Έτσι στην ταινία μπορεί να δει κάποιος για παράδειγμα να κυριαρχεί ένα τεράστιο  τραπέζι φορτωμένο με μικροσκοπικά αντικείμενα ή σε άλλη σκηνή να δεσπόζει το τεράστιο κρεβάτι της βασίλισσας Άννας με τον ουρανό και οι άνθρωποι φαίνονται μικροσκοπικοί.  Είναι ακριβώς η αντίθεση στην κλίμακα που η Φιόνα Κρόμπι επιδιώκει σε όλη της την ταινία.  Μάλιστα το κρεβάτι της βασίλισσας Άννας ήταν ειδικά σχεδιασμένο και χτισμένο έτσι που να έχει τέσσερα στρώματα το ένα πάνω στο άλλο  και όπως αποκαλύπτει η σκηνογράφος ήταν το αγαπημένο της κομμάτι στην ταινία. Ήταν χειροποίητο και ζωγραφισμένο στο χέρι στη βόρεια Αγγλία, ήταν ένα πραγματικά μοναδικό κομμάτι. Το κρεβάτι αποτελεί ακριβή αναπαράσταση των κρεβατιών της εποχής. 

Η Κρόμπι δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να κάνει παρεμβάσεις που να επισκιάσουν τους ηθοποιούς. «Δεν αξίζει να υπάρχει μεγαλοπρέπεια στο σκηνικό και να χάνετε ο θεατής μέσα σε αυτήν, χάνοντας και τους χαρακτήρες της ταινίας» κατέληξε η σκηνογράφος.  

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση