Squid Game: Τα μέρη όπου γυρίστηκε η σειρά-φαινόμενο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 14:04 Squid Game: Τα μέρη όπου γυρίστηκε η σειρά-φαινόμενο

Ένας μικρός γεωγραφικός οδηγός για τους «κόσμους» του Squid Game

Η σειρά Squid Game παρουσιάζει μία δυστοπική Νότια Κορέα: φτωχοί άνθρωποι παίζουν φονικά παιχνίδια με έπαθλο χρήματα.

Αδιαμφισβήτητα, η επιτυχία της σειράς είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Οι πράσινες φόρμες και τα T-shirt των πρωταγωνιστών έχουν γίνει fashion trend σε διεθνές επίπεδο. Η σειρά του Netflix έχει, επίσης, έχει γίνει αντικείμενο αναλύσεων σε μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη, ενώ στιγμιότυπά της έχουν γίνει memes στα social media.

Το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» έχει σαφώς επηρεαστεί από νεανικές ταινίες επιβίωσης, όπως το Battle Royal και το Hunger Games αλλά και το μυστήριο του κλασικού πια κορεάτικου φιλμ Old Boy. Συνδυάζει τη συναρπαστικότητα ενός πολεμικού θρίλερ με το κοινωνικό σχόλιο μας άλλης νοτιοκορεάτικης ταινίας φαινόμενο: των oσκαρικών «Παράσιτων».

Όπως τα «Παράσιτα», έτσι και το Squid Game σχολιάζει την σχετικά πρόσφατη καπιταλιστική επιτυχία της Νότιας Κορέας. Επίσης, υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο έχουν γυριστεί η ταινία και η σειρά. Ένα μαγευτικό παρθένο μέρος, αντιπαραβάλλεται με το βρωμερό χάος που επικρατεί στη ζωή της πόλης έξω από αυτό.

Ακολουθεί ένας μικρός γεωγραφικός οδηγός για τους διάφορους «κόσμους» του Squid Game.

Ντέτζον

Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς διαδραματίζεται στην απόλυτα περίκλειστη περιοχή όπου διεξάγονται τα παιχνίδια. Σύμφωνα με το σενάριο της σειράς, ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε από την αρχή ακριβώς για τις ανάγκες των παιχνιδιών κι αυτή είναι και η πραγματικότητα για τα σκηνικά της σειράς. Το γύρισμα έχει γίνει σε μία σειρά σκηνικών σε στούντιο στην πόλη Ντέτζον. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας και συνηθισμένο τόπο τηλεοπτικών παραγωγών. Όπως ανέφερε ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς, ο Lee Jung-jae ο ρεαλισμός ήταν τέτοιος που το σκηνικό έμοιαζε «ονειρικό».

 
 

Δεν χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά εφέ παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αντιθέτως, τα σκηνικά κατασκευάστηκαν από την αρχή. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα αντικείμενα και props, τα οποία βλέπουμε σε φυσικό μέγεθος στην οθόνη. Όπως για παράδειγμα η τρομακτική κούκλα ρομπότ που «επιβλέπει» τα παιχνίδια στο πρώτο επεισόδιο. Το σχέδιο της κούκλας βασίστηκε σε ένα χαρακτήρα παιδικών βιβλίων δημοφιλή στην Κορέα τη δεκαετία του 1970. Μάλιστα η κούκλα, μετά τα γυρίσματα, τοποθετήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε ένα μουσείο σε χωριό της Νότιας Κορέας, όπου υποδέχθηκε τους επισκέπτες με το τρομακτικό, κενό βλέμμα.

Το νησί

Σύμφωνα με το σενάριο της σειράς, το οικοδομικό συγκρότημα όπου στεγάζονται οι παίκτες βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί. Ενώ δύο από τους παίκτες συζητούν να πιουν μοχίτο στο παραθεριστικό νησί Jeju, τα γυρίσματα δεν έχουν γίνει εκεί. Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε είναι το νησί Seongapdo στη νησιωτική επαρχία Ongjin, στο δυτικό κομμάτι της χώρας, Εκεί μένουν μόνο λίγοι ψαράδες, ενώ δεν έχει καν ηλεκτρισμό. Το ηφαιστειογενές νησί είναι τόσο άγνωστο που δεν εμφανίζεται καν με το όνομα του στο Google Maps, κάτι που αναπόφευκτα ενίσχυσε το μυστήριο γύρω από αυτό.

Σεούλ

Οι διαγωνιζόεμνοι στο Squid Game ζουν στη Σεούλ. Στη σειρά, βλέπουμε πολλές σκηνές της δύσκολης επιβίωσής τους, ειδικά εκείνης του Lee Jung-jae που υποδύεται τον σοφέρ Seong Gi-hun. Οι σκηνές αυτές γυρίστηκαν πράγματι στα μέρη όπου διαδραματίζονται, στην κορεάτικη πρωτεύουσα.

Ο Gi-Hun αναφέρει περήφανα στη σειρά ότι προέρχεται από τη γειτονιά Ssangmun-dong, στα βόρεια περίχωρα της πόλης. Τον βλέπουμε συχνά στo ψαράδικο της μητέρας ενός άλλου χαρακτήρα της σειράς, στην αγορά Baegun.

Τέλος, τον ακολουθούμε σε διάφορα σημεία της Σεούλ τα οποία κατάφεραν να ταυτοποιήσουν κάτοικοι της πόλης και ιστοσελίδες. Όπως ο σταθμός λεωφορείων Sangbong στο πρώτο επεισόδιο: το λούνα παρκ My Land στο νησί Wolmido στο δεύτερο επεισόδιο αλλά και τη γειτονιά Gangman, μία από τις συνοικίες όπου ζουν οι πιο εύποροι κάτοικοι της Σεούλ και η οποία έγινε συνώνυμο των πλουσίων της πόλης μετά την παγκόσμια επιτυχία του τραγουδιού Gangman Style.

Η εικόνα που δείχνει ξεκάθαρα τις ανισότητες της πόλης εξελίσσεται στο τελευταίο επεισόδιο. Εκεί, ο Gi-Hun θα βρεθεί, ακολουθώντας τις οδηγίες που έφτασαν σε αυτόν μέσω μίας κάρτας, σε έναν αστραφτερό πύργο. Η σκηνή έχει γυριστεί στη συνοικία Yeoui-dong, το οικονομικό κέντρο της Σεούλ. Εκεί ο πρωταγωνιστής θα κάνει μία αποκαλυπτική ανακάλυψη και είναι εκεί που όλα τα μοτίβα του Squid Game, η ανισότητα, η εκμετάλλευση, η ελπίδα και η απελπισία, παρουσιάζονται με τον πιο δραματικό τρόπο.

Πηγή: travel.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση