Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρεις εμβληματικές ταινίες που ενέπνευσαν στυγερά εγκλήματα στην πραγματική ζωή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 10:07 Τρεις εμβληματικές ταινίες που ενέπνευσαν στυγερά εγκλήματα στην πραγματική ζωή

Από τις λίγες, ωστόσο κακές επιρροές της μεγάλης οθόνης.

Δεν είναι μυστικό ότι οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν τους ανθρώπους -ιδιαίτερα τους νέους- πιο επιρρεπείς στο να διαπράττουν βίαιες πράξεις. Μάλιστα, υπάρχουν φορές που, δυστυχώς, κάποια στυγερά εγκλήματα τα οποία ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει, έχουν εμπνευστεί από εμβληματικές και επιτυχημένες ταινίες. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι ψυχολόγοι εξετάζουν την επίδραση της φανταστικής βίας στον πραγματικό κόσμο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960, αναφέρει το grunge.com.

Είναι αναμφισβήτητο, λοιπόν, ότι υπάρχουν κάποιες ταινίες εκεί έξω που ενέπνευσαν ορισμένους θεατές να αναπαραστήσουν κάποιες σκηνές τρομερής βίας, παίρνοντας τα εγκλήματα που είδαν στην οθόνη και διαπράττοντάς τα στην πραγματική ζωή.

Η Σιωπή των Αμνών

Η ταινία «Η Σιωπή των Αμνών» είναι εμπνευσμένη από διάφορα εγκλήματα στην πραγματική ζωή αλλά ενέπνευσε, επίσης, έναν άνδρα να διαπράξει μια φρικτή δολοφονία. Ο 22χρονος εγγονός της Αυστραλής Margaret Lauritsen σκότωσε την γιαγιά του ξεκοιλιάζοντας και παραλίγο αποκεφαλίζοντας την 67χρονη γυναίκα, πριν σκοτώσει τον αγαπημένο της σκύλο, σοκάροντας όλο το έθνος. Σύμφωνα με το grunge.com, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη είχε κάνει επίσης μια λίστα με άλλα άτομα που ήθελε να δολοφονήσει.

Μεταξύ αυτών και μια θεία του, την οποία είχε απειλήσει να σκοτώσει εβδομάδες πριν από τη δολοφονία της γιαγιάς του. Πώς συνδέεται η συγκεκριμένη δολοφονία με την ταινία που πρόσφερε στον Άντονι Χόπκινς το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου; Τα δικαστικά έγγραφα λένε ότι αφού είδε την ταινία ο 22χρονος, του έγινε εμμονή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σκηνή όπου ο Χάνιμπαλ Λέκτερ ξεκοιλιάζει έναν αστυνομικό -μια σκηνή που αντέγραψε με τη γιαγιά του ως το τραγικό θύμα.

Βασικό Ένστικτο

Αν μια σκηνή έχει συνδυαστεί στη συνείδηση όλων με την ταινία «Βασικό Ένστικτο» αυτή σίγουρα δεν είναι άλλη από την εμβληματική σκηνή όπου η Σάρον Στόουν σταυρώνει τα πόδια της. Ωστόσο, μια άλλη σκηνή -αυτή κατά την οποία η Σάρον Στόουν ως Κάθριν Τραμέλ μαχαιρώνει έναν άνδρα μέχρι θανάτου με έναν παγοθραύστη- ήταν εκείνη που ενέπνευσε αργότερα ένα στυγερό έγκλημα. Ο Λούκα Μαγνότα σκότωσε και τεμάχισε τον 33χρονο Τζουν Λιν, με τον δράστη, σύμφωνα με το grunge.com, να επιβεβαιώνει ότι ναι ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία, αλλά επέμεινε ότι η ψυχική ασθένεια που αντιμετώπιζε ήταν εκείνη που ευθυνόταν για το φονικό.

Αργότερα, ολοένα και περισσότερες ομοιότητες επισημάνθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η ίδια η δολοφονία είχε σκηνοθετηθεί για να μοιάζει με τη σκηνή από την ταινία. Το δολοφονικό όπλο που χρησιμοποίησε ο Μαγνότα -ένα κατσαβίδι- ήταν βαμμένο με το ίδιο χρώμα με τον παγοθραύστη της ηρωίδας της ταινίας, ενώ όταν το έσκασε άλλαξε το όνομά του σε Κερκ Τραμέλ, ως αναφορά προς τον χαρακτήρα της Στόουν. Μάλιστα, οι συνδέσεις μεταξύ της ταινίας και του εγκλήματος παρουσιάστηκαν στη δίκη, και η μητέρα του Μαγνότα αποκάλυψε ότι κρατούσε ακόμα ένα από τα πολύτιμα υπάρχοντα του γιου της: ένα μπρελόκ «Βασικό ένστικτο».

Ρόμποκοπ

Όταν ο Ναθάνιελ Γουάιτ συνελήφθη το 1992 για τις δολοφονίες έξι γυναικών, ήταν μόλις λίγες μέρες αφότου συναντήθηκε με την οικογένεια της ανιψιάς της κοπέλας του, προσπαθώντας να τους καθησυχάσει ότι η κόρη τους ήταν σώα και αβλαβής και πως σύντομα θα εμφανιζόταν. Η 14χρονη Κριστίν Κλέμπε ήταν ήδη νεκρή, το νεότερο από τα θύματά του. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Γουάιτ παραδέχτηκε αργότερα τους φόνους, λέγοντας ότι είχε ακούσει μια φωνή στο κεφάλι του που του έλεγε ότι έπρεπε να σκοτώσει. Όσο για τον τρόπο, αυτός προέκυψε από τις ταινίες «Ρόμποκοπ», αποκαλύπτοντας μάλιστα ο ίδιος σε συνέντευξή τους πως «Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Γι’ αυτό αποφάσισα να τα πω όλα. Δεν θέλω να το κάνω άλλο. Έκανα ακριβώς αυτό που είδα στην ταινία».

Πηγή: newsbeast.gr