Μονομάχος: Γιατί οι ιστορικοί δεν θέλουν να βλέπουν την επιτυχημένη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 09:15 Μονομάχος: Γιατί οι ιστορικοί δεν θέλουν να βλέπουν την επιτυχημένη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ

Οι ασάφειες και η ανεπάρκειά της σε ιστορικά στοιχεία

Ο «Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ του 2000, μια ιστορική ταινία εποχής, που απέσπασε πέντε βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της Καλύτερης Ταινίας, είναι αδιαμφισβήτητα μια υπέροχη ταινία. Για ποιο λόγο, όμως, εκνευρίζει τους πραγματικούς ιστορικούς σε σημείο να μην αντέχουν να την παρακολουθήσουν;

Η ιστορία του Ρωμαίου στρατηγού που προδίδεται από τον ύπουλο γιο του αυτοκράτορα και αναγκάζεται να πολεμήσει ως ανώνυμος μονομάχος για να φτάσει σιγά σιγά στην εκδίκησή του, θυμίζει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξαιρετικά καλά, ακόμα κι αν πρόκειται για μια ταινία, με πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου και Χοακίν Φίνιξ, που έκανε πολλές εισπράξεις.

Όμως, όσο εντυπωσιακή και δραματική κι αν είναι η ταινία, όταν το Daily History κατέρριψε την ιστορική της ακρίβεια, διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεπαρκής. Από τα ρούχα που φορούσαν οι Γερμανοί βάρβαροι στην εναρκτήρια μάχη της ταινίας μέχρι την απίθανη πιθανότητα ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος -ή θα μπορούσε- να μεταφέρει την αυτοκρατορική εξουσία σε έναν στρατηγό όπως αφήνει να εννοηθεί η ταινία, ο «Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ έχει πολλά πράγματα λάθος από ιστορικής πλευράς, αναφέρει το grunge.com.

Για παράδειγμα, στην ταινία ο αυτοκράτορας δεν συμπαθεί ούτε εμπιστεύεται τον γιο του, Κόμμοδο -τον ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Χοακίν Φίνιξ και είναι ο πρώτος ρόλος που στην ουσία έκανε γνωστό το ασύγκριτο ταλέντο του ηθοποιού στο ευρύ κοινό-, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονεί τον πατέρα του για να καταλάβει τον θρόνο. Αλλά στην πραγματικότητα, ο Αυρήλιος ονόμασε τον Κόμμοδο συναυτοκράτορα 14 χρόνια πριν από το θάνατό του και ο Κόμμοδος ανέλαβε ειρηνικά την εξουσία.

Ράσελ Κρόου

Το πιο εξωφρενικό, φυσικά, είναι το γεγονός ότι η ταινία δείχνει τον αυτοκράτορα Κόμμοδο να πεθαίνει στα χέρια του Μάξιμου, που με μεγάλη επιτυχία ενσάρκωσε ο Ράσελ Κρόου -ένας ρόλος που του απέφερε το πρώτο βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Ο Κόμμοδος ήταν ευρέως αντιπαθητικός και δολοφονήθηκε στο λουτρό του το 192, αφού κυβέρνησε την αυτοκρατορία για 12 ολόκληρα χρόνια. Έτσι, σύμφωνα με όλα αυτά τα στοιχεία, αναφέρει το grunge.com, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από τους συμβούλους που προσλήφθηκαν για να καθοδηγήσουν την ιστορική ακρίβεια της ταινίας ζήτησαν να μην περιλαμβάνονται στους τίτλους.

Πηγή: Newsbeast.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση