The Guide: Στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία για τον λαό της Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 16:46 The Guide: Στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία για τον λαό της Ουκρανίας

Από το Κίεβο ο σκηνοθέτης Όλες Σάνιν μετέφερε την επείγουσα ανάγκη για βοήθεια.

Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων στις ΗΠΑ καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι δεσμεύτηκαν στην προβολή της ουκρανικής ταινίας μεγάλου μήκους του 2014, «Povodyr» (The Guide) σε σκηνοθεσία Όλες Σάνιν (Oles Sanin) με τα έσοδα να πηγαίνουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η ταινία ήταν η συμμετοχή της Ουκρανίας για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα 87α βραβεία Όσκαρ. Διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1930, όπου ο Αμερικανός μηχανικός Μάικλ Σάμροκ φτάνει στο Χάρκοβο με τον δεκάχρονο γιο του. Κάτω από τραγικές συνθήκες, σκοτώνεται ενώ ο γιος του σώζεται από έναν τυφλό βάρδο, που γίνεται ο οδηγός του.

Οι διοργανωτές μιλούν για «εκατοντάδες» συμμετέχοντες κινηματογράφους μέχρι στιγμής, ενώ οι ανεξάρτητοι σύμφωνα με το δημοσίευμα του Deadline ανέρχονται σε 100.

Τα έσοδα από την προβολή της θα προωθηθούν σε ένα ειδικό Ταμείο Αρωγής για την Ουκρανία που διαχειρίζονται οι Οργανώσεις Ανθρωπίνων & Πολιτικών Δικαιωμάτων της Αμερικής. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ακτιβιστής καθώς και ιδιοκτήτης κινηματογράφου στα προάστια της Βοστώνης, Μάρσαλ Στράους ήταν ο πρώτος που πρόβαλε την ταινία, δηλώνοντας ότι οι κινηματογράφοι σε όλη τη χώρα συμφωνούν να την προβάλλουν. «Οι Αμερικανοί έχουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας», είπε. «Όλοι ψάχνουμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε. Τώρα τον έχουμε».

Από το Κίεβο ο σκηνοθέτης Όλες Σάνιν μετέφερε και εκείνος την επείγουσα ανάγκη για βοήθεια καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται.

Η ταινία «The Guide» κέρδισε τα βραβεία Καλύτερου Ηθοποιού και Φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση