Τζορτζ Λούκας: Πέντε αλήθειες που δεν γνωρίζετε για τον σκηνοθέτη του Star Wars

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 14:42 Τζορτζ Λούκας: Πέντε αλήθειες που δεν γνωρίζετε για τον σκηνοθέτη του Star Wars

Από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ για περισσότερα από 40 χρόνια

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φανατικός θαυμαστής του franchise του Star Wars για να ξέρει ποιος είναι ο Τζορτζ Λούκας. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, ο οποίος είναι, επίσης, διάσημος για τη δημιουργία της ιστορίας πίσω από τη σειρά επιτυχημένων ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Ακολουθούν όμως μερικά συναρπαστικά γεγονότα που μπορεί να μην γνωρίζατε για τον Τζορτζ Λούκας.

Το Star Wars για τον Τζορτζ Λούκας δεν ήταν εύκολη υπόθεση

Ενώ το franchise του Star Wars έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου, η πρώτη ταινία δεν αγκαλιάστηκε αμέσως από τους πιθανούς χρηματοδότες. Σύμφωνα με τον Λούκας, η «διαστημική όπερα» του απορρίφθηκε τόσο από την United Artists όσο και από την Universal. Και μόνο λόγω της επιτυχίας της προηγούμενης ταινίας του, του American Graffiti του 1975, κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους της 20th Century Fox να τον πιστέψουν.

Πραγματικά, ο Λούκας δεν μπορούσε να τους κατηγορήσει που ήταν επιφυλακτικοί για την εμπορική του απήχηση. «Ήταν τρελό-διαστημόπλοια, και Wookies, και ρομπότ», είπε ο Λούκας, σύμφωνα με το mentalfloss.com, για να συμπληρώσει πως «Δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε δει ποτέ κανείς στο παρελθόν».

Είναι κάτοχος Χρυσού Βατόμουρου

Παρόλο που ο Λούκας έχει προταθεί για πολλά Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Emmy και διάφορα άλλα σημαντικά βραβεία, έχει, επίσης, λάβει πέντε υποψηφιότητες για Χρυσά Βατόμουρα (ή Razzie), με τα οποία βραβεύονται οι χειρότερες ταινίες που γυρίστηκαν κάθε χρόνο. Μεταξύ 1989 και 2003, ο Λούκας κέρδισε πέντε υποψηφιότητες για Razzie και τελικά πήρε το βραβείο για το χειρότερο σενάριο το 2003 για το Star Wars: Episode II- Attack of the Clones.  

Ο ρόλος του Χαν Σόλο είναι βασισμένος, εν μέρει, στον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Τζορτζ Λούκας

Ο λόγος που ο Χαν Σόλο -τον ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία ο Χάρισον Φορντ– από τη σειρά Star Wars είναι ένας τόσο αξιαγάπητος χαρακτήρας μπορεί να είναι επειδή βασίστηκε χαλαρά σε έναν από τους καλούς φίλους του Λούκας. Αφού πέρασε χρόνο με τον σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα στο πλατό του «Αποκάλυψη Τώρα», ο Λούκας αποφάσισε να προσθέσει μερικά από τα χαρακτηριστικά του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη στον ήρωά του.

Ήταν συγκάτοικος με έναν άλλο διάσημο σκηνοθέτη

Τζορτζ Λούκας

Πολλά μέλη της ομάδας φίλων του Λούκας, όπως ο Ρον Χάουαρντ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, έγιναν διάσημοι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες από μόνοι τους. Όπως και ο συγκάτοικος του Λούκας στο κολέγιο, ο σκηνοθέτης του Grease, Ράνταλ Κλέιζερ.

«Ο Τζορτζ και εγώ φτάσαμε στο USC την ίδια εποχή», δήλωσε ο Κλέιζερ στο Bustle το 2015. «Είχε ένα σπίτι στο Topanga Canyon και χρειαζόταν συγκάτοικο, οπότε μετακόμισα. Είχα το κάτω μισό του σπιτιού και εκείνος το πάνω. Δουλέψαμε ο ένας στις πρώτες ταινίες του άλλου. Ήμουν ηθοποιός στην πρώτη του ταινία και εκείνος γύρισε κάποια από τα δικά μου». Ο Κλέιζερ αποκάλυψε, επίσης, ότι αυτό οδήγησε την αείμνηστη Κάρι Φίσερ, η οποία υποδύθηκε την πριγκίπισσα Λέια στο Star Wars, να εξεταστεί για το ρόλο της Σάντι στο Grease.

Σκοπεύει να χαρίσει τη μισή του περιουσία

Τζορτζ Λούκας

Ο Λούκας -ο οποίος είναι η δύναμη πίσω από μερικές από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών και πούλησε τη Lucasfilm στη Disney για 4 δισεκατομμύρια δολάρια– έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά η φιλανθρωπία, ιδίως όταν πρόκειται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, ήταν πάντα μέρος της ζωής του Λούκας. Το 2010, υπέγραψε το Giving Pledge, το οποίο είναι μια υπόσχεση να χαρίσει το ήμισυ της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου μου στη βελτίωση της εκπαίδευσης», έγραψε ο Λούκας σε ένα κύριο άρθρο του 2010 για το The Hollywood Reporter. «Είναι το κλειδί για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής. Πρέπει να σχεδιάσουμε το συλλογικό μας μέλλον -και το πρώτο βήμα ξεκινά με τα κοινωνικά, συναισθηματικά και πνευματικά εργαλεία που παρέχουμε στα παιδιά μας. Ως άνθρωποι, το μεγαλύτερο εργαλείο επιβίωσης είναι η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να προσαρμοζόμαστε -ως εκπαιδευτικοί, παραμυθάδες και επικοινωνιολόγοι, η ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πηγή: Newsbeast.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση