Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει! (vid)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 21:26 Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει! (vid)

Είναι διπλάσια από το «φυσιολογικό» μέγεθος, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο...

Μια μαύρη τρύπα, τόσο μεγάλη, που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας!

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι διπλάσια από το «φυσιολογικό» και οι επιστήμονες δεν έχουν απορρίψει ακόμη και το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάτι άλλο...

Γενικά, η μάζα μιας μαύρης τρύπας είναι, περίπου, 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου μας. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια μαύρη τρύπα 200 φορές πιο μεγάλη από το «κανονικό»!

Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο εκείνο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα -ούτε καν το φως- να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Σχηματίζεται εκεί όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει και να συμπιεστεί. 

Αναλογικά με τον Ήλιο, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα όταν «πεθάνει» (μην ανησυχείτε, έχει 5-6 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής ακόμη), σκεφτείτε ότι αν Γη μετατρεπόταν σε μαύρη τρύπα θα είχε το μέγεθος κερασιού.

Στην παραπάνω περίπτωση, αυτό που κάνει τους επιστήμονες να απορούν είναι το γεγονός ότι μια μαύρη τρύπα σχηματίζεται, συνήθως, όταν ένα αστέρι καταρρεύσει, αφού εξαντληθεί το «καύσιμό» του, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο πυρήνας του αστεριού είναι 50 φορές μικρότερος από τη μάζα του Ήλιου. Τα αστέρια με μεγαλύτερες μάζες, μεταξύ 50-130 φορές τη μάζα του Ήλιου, είτε «απομακρύνουν» την παραπάνω ύλη μέχρι να γίνουν αρκετά μικρά, είτε αυτοκαταστρέφονται σε μια ισχυρή έκρηξη.

Κάτι που σημαίνει ότι αυτή η νέα -πιθανή- μαύρη τρύπα αψηφά αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι δυνατό να συμβεί.

Μαύρες τρύπες μεγαλύτερες από 130 ηλιακές μάζες μπορούν, επίσης, να σχηματιστούν όταν η κατάρρευση του πυρήνα τους είναι πολύ δυνατή για να σταματήσει. Η μαύρη τρύπα Μ87 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς πρόκειται για μια μαύρη τρύπα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μαζικότερη από τον Ήλιο! 

Όπως καταλαβαίνετε, οι επιστήμονες ξύνουν τα κεφάλια τους, προσπαθώντας να καταλάβουν πώς δημιουργήθηκε αυτή η πρόσφατα εντοπισμένη πιθανή μεγάλη μαύρη τρύπα. Αυτό που υποψιάζονται είναι ότι η εν λόγω μαύρη τρύπα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης μικρότερων κοντινών. Πιστεύουν ότι είναι πιθανό, σε μια πυκνή περιοχή του σύμπαντος, μια μαύρη τρύπα, με μάζα 30-50 φορές εκείνης του Ήλιου, θα μπορούσε να συγχωνευθεί με άλλες ίδιες.

Η ομάδα στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τις φήμες για τη μαύρη τρύπα και δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παρατήρησή της, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο. Σχεδιάζει να αποκαλύψει τα πάντα μέχρι την άνοιξη του 2020, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε να μάθουμε αν υπάρχει η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα και πώς δημιουργήθηκε.

πηγή: gazzetta.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση