Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντυπωσιακές οι νέες εικόνες του ήλιου από το Solar Orbiter

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 12:09 Εντυπωσιακές οι νέες εικόνες του ήλιου από το Solar Orbiter

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινή επιστημονική αποστολή NASA-ESA υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, με τον ηλιοφυσικό Γιάννη Ζουγανέλη.

Εντυπωσιακές είναι οι πρώτες φωτογραφίες του ηλίου που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Solar Orbiter, την φιλόδοξη κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της NASA.

Σύμφωνα με το euronews, οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν πανταχού παρούσες μικροσκοπικές ηλιακές εκλάμψεις, οι οποίες ονομάστηκαν «φωτιές κατασκήνωσης» (campfires) και βρίσκονται επάνω στη επιφάνεια του άστρου μας.

Ο Ντανιεμ Μουλερ, επιστήμονας που ασχολείται με το έργο του Solar Orbiter για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ανέφερε:

"Αυτές είναι ξεκάθαρα οι πρώτες δοκιμαστικές φωτογραφίες. Συνεπώς είναι πολύ νωρίς να βγει από αυτές οποιοδήποτε επιστημονικό συμπέρασμα. ωστόσο η πρώτη μας εικασία μας είναι ότι αυτές οι "φωτιές κατασκήνωσης" και τα "φαντάσματα" σχετίζονται με αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του ήλιου, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως μαγνητική επανασύνδεση".

Οι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν ελήφθησαν τον Ιούνιο όταν το Solar Orbiter όταν ολοκλήρωσε την πρώιμη φάση της τεχνολογικής επαλήθευσης, γνωστή και ως "θέση σε λειτουργία".

Τότε βρισκόταν 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, περίπου στα μισά της απόστασης Ηλίου - Γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινή επιστημονική αποστολή NASA-ESA υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, με τον ηλιοφυσικό Γιάννη Ζουγανέλη.

Πηγή: news247.gr