Και όμως έχουμε μικροεξέλιξη: Άνθρωποι φέρουν πλέον περισσότερες αρτηρίες και λιγότερα δόντια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 21:30 Και όμως έχουμε μικροεξέλιξη: Άνθρωποι φέρουν πλέον περισσότερες αρτηρίες και λιγότερα δόντια

Οι άνθρωποι εξελίσσονται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 250 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ποιες οι αλλαγές που διαπιστώθηκαν.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας επιστημόνων από την Αυστραλία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι έχουν "μικροεξέλιξη", με αποτέλεσμα να μην έχουν συγκεκριμένα δόντια και με μια επιπλέον αρτηρία στα χέρια τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι εξελίσσονται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 250 χρόνια. Όλο και περισσότερα μωρά έρχονται πλέον στον κόσμο με μικρότερα πρόσωπα και σαγόνια και επιπλέον οστά στα άκρα τους.

Η επιπλέον αρτηρία είναι μια διάμεση αρτηρία που σχηματίζεται για πρώτη φορά στη μήτρα και χρησιμεύει ως το κύριο αγγείο που παρέχει αίμα στο αντιβράχιο και το χέρι. Αυτή η αρτηρία εξαφανίζεται μόλις αναπτυχθούν οι ακτινικές και ωλένιες αρτηρίες, αν και πλέον ένας στους τρεις ανθρώπους τη διατηρεί για όλη του τη ζωή.

«Αυτή είναι η μικροεξέλιξη στους σύγχρονους ανθρώπους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Maciej Henneberg. «Η διάμεση αρτηρία είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς εξελισσόμαστε ακόμα, επειδή οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης αυτής της αρτηρίας σε σύγκριση με τους ανθρώπους από προηγούμενες γενιές".

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Anatomy, οι άνθρωποι που θα γεννηθούν σε 80 χρόνια από τώρα θα έχουν διάμεση αρτηρία εάν συνεχιστεί η τάση της μικροεξέλιξης, ανέφερε το Science Focus του BBC.

Εν τω μεταξύ, οι φρονιμίτες μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν. Μικρότερα πρόσωπα σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερα περιθώρια για τα δόντια - αν και η απουσία του φρονιμίτη μπορεί να αποδοθεί επίσης σε αυξημένη ικανότητα μασήματος των τροφίμων.

«Αυτό συμβαίνει στην πάροδο του χρόνου καθώς έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε φωτιά και να επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα περισσότερο», δήλωσε ο Δρ Teghan Lucas από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. "Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται απλώς χωρίς φρονιμίτες."

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν το ποσοστό διατήρησης ορισμένων μερών του σώματος και ανέλυσαν πτώματα ανθρώπων που γεννήθηκαν τον 20ο αιώνα.

Διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι γεννήθηκαν επίσης με επιπλέον οστά στα χέρια και τα πόδια τους ή με ασυνήθιστες συνδέσεις δύο ή περισσότερων οστών στα πόδια τους.

«Πολλοί πίστευαν ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να εξελίσσονται. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε - γρηγορότερα από οποιαδήποτε περίοδο τα τελευταία 250 χρόνια ", δήλωσε ο Lucas.

Πηγή: News247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση