Προβληματισμός στη NASA για τους δορυφόρους της SpaceX - Γιατί ανησυχεί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 12:02 Προβληματισμός στη NASA για τους δορυφόρους της SpaceX - Γιατί ανησυχεί

Η NASA, όπως και μερικές άλλες μεγάλες εταιρίες ανησυχούν για το σχέδιο Starlink της SpaceX, αναφορικά με την ανάπτυξη περίπου 30.000 δορυφόρων.

Η SpaceX του Έλον Μασκ έχει λάβει εξουσιοδότηση για περίπου 12.000 δορυφόρους, σχετικά με την προσφορά ευρυζωνικών διαδικτυακών υπηρεσιών και έχει αιτηθεί έγκριση για την ανάπτυξη σχηματισμών δορυφόρων δεύτερης γενιάς, που περιλαμβάνουν 30.000 δορυφόρους.

«Η NASA ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας σημαντικής αύξησης στη συχνότητα συνδυαστικών προβλημάτων, αλλά και πιθανών επιπτώσεων στις επιστημονικές αποστολές και επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις της», όπως ανέφερε η ίδια υπηρεσία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC).

Η NASA επεσήμανε ότι επί του παρόντος υπάρχουν συνολικά 25.000 αντικείμενα σε τροχιά και περίπου 6.100 σε ύψος μικρότερο των 600 χιλιομέτρων.

Η επέκταση του προγράμματος Gen2 της SpaceX «θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αντικειμένων που ιχνηλατούνται και βρίσκονται σε τροχιά, ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των αντικειμένων κάτω από τα 600 χιλιόμετρα, περισσότερο από πέντε φορές» πρόσθεσε η NASA.

O αστροφυσικός Τζόναθαν ΜακΝτόουελ (Harvard-Smithsonian) που είναι μέλος στην επιτροπή της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις των δορυφόρων στην αστρονομία δήλωσε: «Μας ανησυχεί να έχουμε αυτούς τους μεγάλους αριθμούς από δορυφόρους, οι οποίοι θα παρεμβάλλονται στις αστρονομικές παρατηρήσεις… Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη εμπειρία με τους αρκετούς χιλιάδες λειτουργικούς δορυφόρους, πριν μπορέσουμε να φτάσουμε στις δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους».

Ο Μασκ έγραψε σε μία ανάρτησή του στο Twitter στις 15 Ιανουαρίου, ότι η SpaceX είχε 1.469 ενεργούς δορυφόρους Starlink, ενώ 272 θα κινούνται σύντομα σε επιχειρησιακές τροχιές.

Ενστάσεις και από την Amazon

Η Amazon που έχει δεσμευτεί να δαπανήσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 3.236 τέτοιων δορυφόρων μέσω του προγράμματος Kuiper, εξέφρασε ξεχωριστά τις ανησυχίες της στην FCC, αναφορικά με το σχέδιο της SpaceX, όπως και ο πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών Dish Network.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι από τις διαστημικές εφαρμογές της SpaceX «τουλάχιστον εκατοντάδες και πιθανώς περισσότεροι από δέκα χιλιάδες δορυφόροι της SpaceX θα μπορούσαν να λειτουργούν στα ίδια ύψη όπως το σύστημα Kuiper».

Επίσης, προειδοποίησε «ότι οι συνέπειες αυτής της αλληλοκάλυψης των τροχιών θα είναι μία δραματική αύξηση στους κινδύνους, αλλά και σε άλλες επιβαρύνσεις για το σύστημα Kuiper» και ζήτησε από την FCC να επιβάλλει «λογικούς όρους».

Παρά το γεγονός ότι είναι υπερβολικά ακριβή στην ανάπτυξή της, η δορυφορική τεχνολογία μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου υψηλής ταχύτητας για ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές και δύσβατες περιοχές, όπου δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση σε οπτικές ίνες και σε πύργους ψηφιακών συνδέσεων. Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό σύστημα υποστήριξης σε περιπτώσεις περιοχών που πλήττονται από τυφώνες, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές που πλήττουν τις επικοινωνίες.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση