Τέλος για «The Punisher» και «Jessica Jones» - Γιατί το Netflix έκοψε όλες τις σειρές της Marvel

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 11:35 Τέλος για «The Punisher» και «Jessica Jones» - Γιατί το Netflix έκοψε όλες τις σειρές της Marvel

Οι συγκεκριμένοι υπερήρωες, όπως και οι Daredevil, Luke Cage και Iron Fist, ήταν οι παράπλευρες απώλειες της επερχόμενης πλατφόρμας Disney+

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε από το Netflix ότι δεν θα συνεχίζονταν οι σειρές «Iron Fist» και «Luke Cage», υποθέσαμε ότι η πλατφόρμα streaming έκανε «ξεκαθάρισμα», κόβοντας τα δύο λιγότερο δημοφιλή σίριαλ με υπερήρωες της Marvel. Ειδικά το «Iron Fist», δεν είχε λάβει και τις καλύτερες κριτικές...

Όταν όμως τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν ότι σταματάει και ο «Daredevil» ύστερα από μια καταπληκτική τρίτη σεζόν, καταλάβαμε ότι ο λόγος ήταν άλλος. Και περιμέναμε στωικά την ίδια κατάληξη και για τις δύο εναπομείνασες σειρές της Marvel· τις «The Punisher» και «Jessica Jones».

Unknown Object

Η επιβεβαίωση ήρθε τελικά χθες, με μία ανακοίνωση που επαινούσε τις εξαιρετικές αυτές σειρές, μπλα μπλα μπλα, με τους καταπληκτικούς συντελεστές που τα έδωσαν όλα, μπλα μπλα μπλα, αλλά δεν θα συνεχιστούν πέρα από την επερχόμενη τρίτη σεζόν της «Jessica Jones», μπλα μπλα μπλα, ωστόσο θα παραμείνουν στην ταινιοθήκη του Netflix για πολλά χρόνια ακόμα.

Αλλά για την ταμπακιέρα, ούτε κουβέντα. Όπου ταμπακιέρα, η streaming πλατφόρμα της Disney, με το όνομα Disney+, που θα λανσαριστεί στα τέλη του 2019 στις ΗΠΑ και σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα αντι-Netflix δηλαδή από την Disney, η οποία έχει αγοράσει τη Marvel ήδη από το 2009 έναντι 4 δισ. δολαρίων. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να αφήσει η Disney δική της ιδιοκτησία στον ανταγωνιστή;

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η Marvel Television, ο τομέας της εταιρείας που συνεργαζόταν με το Netflix για την παραγωγή των σειρών – οι πέντε που προαναφέραμε συν το «The Defenders» που ένωνε τους ήρωες (πλην Punisher) στην ίδια ομάδα – αμέσως μετά την ανακοίνωση του Netflix, κοινοποίησε επιστολή του επικεφαλής της, Τζεφ Λόεμπ, όπου ανέφερε τα εξής: «Ο συνέταιρός μας μπορεί να αποφάσισε ότι δεν θέλει πια να συνεχίσει να αφηγείται τις ιστορίες αυτών των φοβερών χαρακτήρων… αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα τη Marvel. Η συνέχεια επί της οθόνης…».

Κανονικό «δούλεμα» δηλαδή, αλλά δεν θα μας πείραζε αν ξέραμε ότι αυτές οι πολύ καλές σειρές (τουλάχιστον οι «Daredevil», «Jessica Jones» και «The Punisher» που ήταν όντως εξαιρετικές) θα έβρισκαν νέα στέγη στο Disney+. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, για τους εξής λόγους:

  • Είναι πολύ βίαιες και σκοτεινές για την Disney. Στον «Daredevil» και τον «Punisher» είχαμε δει κόκκαλα να σπάνε, κεφάλια να ανοίγουν, χέρια και πόδια να κόβονται σε άψογα στυλιζαρισμένες και χορογραφημένες σκηνές, που κάποιες φορές όμως ανταγωνίζονταν τα πιο ακραία σπλάτερ. Κάτι που δεν θα δούμε ποτέ από τον Κάπτεν Αμέρικα ή τον Σπάιντερμαν.
  • Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπέγραψε το 2013 το Netflix με τη Marvel Television για την παραγωγή των σειρών αυτών. Ωστόσο το Variety είχε πρόσφατα αποκαλύψει όρο σύμφωνα με τον οποίο καμία από αυτές δεν θα μπορούσε να προβληθεί εκτός Netflix για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την ακύρωσή της. Ενώ, καθώς ανήκουν και στο Netflix, θα παραμείνουν στην ταινιοθήκη του για όσο καιρό εκείνο το επιθυμεί.

  • Αν υπήρχε ποτέ περίπτωση να δούμε αυτούς τους ήρωες στην Disney, θα ήταν με άλλους ηθοποιούς, άλλο στυλ, άλλες ιστορίες. Καμία σχέση, δηλαδή, με τις σειρές που ξέρουμε. Και το πιο πιθανό είναι να μην τους βλέπαμε καν στο Disney+, αλλά στο Hulu. Πού κολλάει το Hulu; Η συγκεκριμένη πλατφόρμα streaming, που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ανήκει στην Disney κατά 30% και, σύντομα που θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Fox, κατά 60%. Και δεν χρειαζόταν καν να μάθουμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου η Marvel Television υπέγραψε με το Hulu συμφωνία αντίστοιχη με αυτή του Netflix, για 4 + 1 σειρές (όπου το +1 είναι μια σειρά άλα «The Defenders»), για να καταλάβουμε ότι αυτό θα είναι το «σπίτι» για τις σειρές της Marvel που η Disney δεν θα κρατήσει στη δική της πλατφόρμα.

Ποιες θα είναι οι σειρές της Marvel που θα κρατήσει η Disney; Ξέρουμε ήδη τις τρεις πρώτες: μία για τον Loki, μία για τη Scarlet Witch και τον Vision και μία για τους Falcon και Winter Soldier. Θα πρωταγωνιστούν οι ίδιοι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους ήρωες και στον κινηματογράφο, δηλαδή οι Τομ Χίντλστον, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Πολ Μπέτανι, Άντονι Μακί και Σεμπάστιαν Σταν, αντίστοιχα. Δίπλα σε αυτή την παρέα αποκλείεται να δούμε τον Punisher του Τζον Μπέρνθαλ με το ματωμένο αλεξίσφαιρο γιλέκο και το ζωγραφισμένο κρανίο. Γι’ αυτό και ο ηθοποιός αποχαιρέτησε χθες τον ήρωα, παραμένοντας «στο πετσί» του ρόλου:

Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε και ο αποχαιρετισμός της Κρίστεν Ρίτερ στη Jessica Jones:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση