Mega Channel: Σαν σήμερα βγήκε στον αέρα πρώτη φορά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 10:26 Mega Channel: Σαν σήμερα βγήκε στον αέρα πρώτη φορά

Φωτογραφίες και βίντεο από την πρώτη ημέρα του Mega το 1989- Το ξεκίνημα ενός σταθμού που έγραψε ιστορία.

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, βγήκε στον αέρα το MEGA,  το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης που στην πορεία του διαμόρφωσε τις συνήθειες και τα γούστα του κοινού αλλάζοντας και διαμορφώνοντας το τηλεοπτικό τοπίο. Το MEGA βγήκε στον αέρα με τον μουσικό οδηγό διασκέδασης MEGA HIT, με το τηλεπαιχνίδι “Γράμματα και αριθμοί” με την δημοφιλή, όπως προλόγισε η Δήμητρα Παπαδήμα, αστυνομική σειρά “Οι Αντίζηλοι” και φυσικά το δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης. Μερικοί από τους ανθρώπους που στελέχωσαν το πρώτο διάστημα το κανάλι ήταν ο Αγαμέμνων Φαράκος (αρχισυντάκτης),ο Τάσος Παπαδόπουλος (αρχισυντάκτης), ο Σταύρος Τσώχος (αρχισυντάκτης αθλητικών), ο Κώστας Λυχναράς (σκηνοθέτης), ο Κώστας Γιαννίκος (διευθυντής προγράμματος), ο Δημήτρης Νόλλας (υπεύθυνος ελληνικών προγραμμάτων) ο , Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθυντής τεχνικής υποστήριξης), ο Αλέξης Σκαναβής (διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών), η Αμαλία Σκέπερς (υπεύθυνη γραφείου Τύπου). Για το δελτίο ειδήσεων, το Μεγάλο κανάλι επέλεξε τη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη και στο ρόλο του σχολιαστή, τον Γιάννη Πρετεντέρη. Με μια μικρή αλλά φανερή -και λογική- αμηχανία οι δύο παρουσιαστές καμία σχέση δεν έχουν, όπως θα δείτε και στο βίντεο, με τους σημερινούς λαλίστατους και απόλυτα εξοικειωμένους με την τηλεόραση, εαυτούς τους. Στο τμήμα των ειδήσεων ήταν η Εύα Μαυρογένη, η Άλκηστις Κιούση, η Βίκυ Παλαιολόγου, η Μαρία Χούκλη, η Τζένη Μελά και ο Αιμίλιος Λιάτσος. Τα Σαββατοκύρακα, παρουσίαζε τα γεγονότα ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Η πρώτη μέρα του MEGA

Tο MEGA ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου 1989, ημέρα Δευτέρα. Στην οθόνη της τηλεόρασης, μετά το σήμα του σταθμού, εμφανίστηκε ο τότε διευθυντής του καναλιού, κ. Νίκος Σκουλάς, ο οποίος υποσχέθηκε στους τηλεθεατές ότι το MEGA Channel «θα προσέφερε ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση», ενώ ζήτησε από τους τηλεθεατές να είναι αυστηροί κριτές του σταθμού, ώστε να συμβάλλουν μ’ αυτόν τον τρόπο στη διόρθωση των όποιων λαθών.

Ακολούθησε η κοπέλα που εκφώνησε το πρόγραμμα του νέου σταθμού, ενώ η πρώτη εκπομπή που προβλήθηκε ήταν η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Διάστημα 1999». Το πρώτο, σύντομο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα και στις 8.30′ το βράδυ μεταδόθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με βασική παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη και δίπλα της τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο δελτίο, εκτός από την επικαιρότητα της ημέρας, προβλήθηκε και βίντεο με γνωστές ηθοποιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νόνικα Γαληνέα, Άννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου και Πέγκυ Σταθακοπούλου) να δίνουν τις δικές τους ευχές στο νέο τηλεοπτικό σταθμό.

Ελληνικές σειρές δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή (το MEGA θα έπρεπε να τις δημιουργήσει). Το πρόγραμμα στηρίχθηκε κυρίως σε ξένες παραγωγές και είχε απ’ όλα. Σαπουνόπερες, κωμωδίες, δραματικές σειρές και αστυνομικά. Στις 9 το βράδυ ξεκινούσε η ελληνική ταινία που θα διακόπτονταν όμως στις 10 (κακή συνήθεια των καναλιών που κόπηκε πριν λίγα χρόνια) για το δελτίο ειδήσεων και θα συνέχιζε αμέσως μετά. Οι εφημερίδες την επόμενη μέρα φιλοξενούσαν στα σαλόνια τους διθυραμβικές κριτικές για την πρώτη μέρα λειτουργίας του MEGA (άλλωστε το νέο είναι -σχεδόν πάντα- ωραίο). Η επιτυχία του Μεγάλου καναλιού ήταν προδιαγεγραμμένη. Κάτι νέο, κάτι φρέσκο, κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 26.11.1990, η τηλεθέαση του MEGA την πρώτη μέρα εκπομπής ξεπέρασε το 30%, ενώ η τηλεθέαση της ΕΤ-1 κυμαινόταν στο 26,86% και της ΕΤ-2 περίπου στο 18%.

Σειρές και προγράμματα που άφησαν ιστορία

Ξένες σειρές: Χαβάη 5-0, Λου Γκραντ, Ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι, Οι περιπέτεις του Σέρλοκ Χολμς, Η μεγάλη κοιλάδα, Χάντερ, Κέιτ και Άλι, Με δυο μπαμπάδες, Άτακτα παιδιά, Ιπτάμενοι γιατροί, Κουνγκ Φου, Ταρζάν, Οι σκληροί του Σικάγου, Οι δύο αστυνομικίνες, Η επιστροφή του Αγίου, Οι γκαρσόνες, Οι Ντιουκς, Το ξενοδοχείο, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι μεταδιδόταν το ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος του National Geogrpahic». Φυσικά, η καθημερινή απογευματινή ζώνη περιείχε αμερικάνικες και βραζιλιάνικες σαπουνόπερες: Κάπιτολ, Φάλκον Κρεστ και Δικαίωμα στην αγάπη.

Κινούμενα σχέδια: τις καθημερινές – εκτός από τον Μπάτμαν – προβάλλονταν οι σειρές Σούπερμαν, Θάντερμπερντς και Οι σούπερ ήρωες, ενώ τα σ/κ προβάλλονταν τα Στρουμφ και το Μάπετ Σόου

Ελληνικές σειρές: «Πατήρ, υιός και πνεύμα» του Γιώργου Κωνσταντίνου με το Γιώργο Κωνσταντίνου, το Σπύρο Παπαδόπουλο και την Τζοβάνα Φραγκούλη (κάθε Τρίτη και Πέμπτη – πρεμιέρα στις 21.11.1989) και «Αυθαίρετοι» του Βασίλη Νεμέα με το Χρήστο Βαλαβανίδη, το Δημήτρη Πουλικάκο, τη Βάσια Τριφύλλη, τη Νατάσα Τσαγκαρουσιάνου κ.ά (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή – πρεμιέρα στις 22.11.1989).

Περίπου δέκα μέρες μετά, το κανάλι ανακοίνωνε την προετοιμασία και νέων ελληνικών σίριαλ, όπως οι «Τρεις Χάριτες» (πρεμιέρα στις 8 Φεβρουαρίου 1990), η «Δίψα», που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 19 Φεβρουαρίου 1990, και το «Ξενοδοχείο Αμόρε» του Ανδρέα Θωμόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Τηλεπαιχνίδια: «Λαβύρινθος» με παρουσιάστρια τη Μαρία Αλιφέρη (κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή), «Τηλεμπλόφες» με το Βασίλη Τσιβιλίκα (κάθε Τετάρτη και Σάββατο) και «Θησαυρόλεξο» με τον Νίκο Πιλάβιο (κάθε Πέμπτη).

Ψυχαγωγικές εκπομπές: εκτός από το καθημερινό MEGA HITS, κάθε Κυριακή απόγευμα προβάλλονταν οι «Βιντεογραφίες» μια μουσικοχορευτική εκπομπή με παρουσιαστές τους Χ. Διαβάτη, Μ. Μητρούση, Σ. Μπουλά, Π. Χατζηκουτσέλη κ.ά. Λίγες μέρες μετά, οι εφημερίδες ανήγγειλαν την επιστροφή του τάλεντ σόου «Να, η ευκαιρία» μέσα από τη συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού.

Τέλος εκπομπής, τέλος εποχής

Στις 28 Οκτωβρίου 2018, μετά από 29 χρόνια, στις 02:08:36 και κατά τη διάρκεια του ιστορικού σήριαλ «Απαράδεκτοι» η οθόνη μαύρισε, σε έναν διάλογο του Βλάσση Μπονάτσου με τη Ρένια Λουιζίδου. Η ιστορία ενός μεγάλου καναλιού που αγαπήθηκε από γενιές τηλεθεατών είναι παρελθόν.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση