Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Our Father»: Η ανατριχιαστική ιστορία του Ντόναλντ Κλάιν που γονιμοποιούσε τις ασθενείς του, χωρίς να το γνωρίζουν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 09:51 «Our Father»: Η ανατριχιαστική ιστορία του Ντόναλντ Κλάιν που γονιμοποιούσε τις ασθενείς του, χωρίς να το γνωρίζουν

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «Our Father», έχει σοκάρει τους συνδρομητές με τον γιατρό γονιμότητας που χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα, αποκτώντας περισσότερα από 100 παιδιά.

Ο δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή πρέπει να είναι ιερός. Ανεξάρτητα του ποιος είναι, ένα άτομο που θα επισκεφτεί κάποιον γιατρό, θεωρεί αυτονόητο πως νοιάζεται μόνο για το καλύτερο.

Η ανάγκη για εμπιστοσύνη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν πρόκειται για θέματα γονιμότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γιατροί που θα χρησιμοποιήσουν τη θέση εξουσίας τους, για να εκμεταλλευτούν τις γυναίκες στις πιο ευάλωτες στιγμές τους και το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Our Father», εξετάζει μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο.

Η τελευταία κυκλοφορία της streaming υπηρεσίας εντάσσεται στη λίστα των πιο ανατριχιαστικών ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος του δικτύου. Αφηγείται τη συγκλονιστική υπόθεση του γιατρού γονιμότητας Ντόναλντ Κλάιν, ο οποίος χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιήσει τις γυναίκες ασθενείς του που ήρθαν σε αυτόν για τεχνητή γονιμοποίηση. Έχει αποκτήσει περισσότερα από 100 βιολογικά παιδιά σε όλες τις Πολιτείες.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει μια από τις κόρες του Κλάιν, την Τζακόμπα Μπάλαρντ, η οποία ανακάλυψε τι συμβαίνει το 2014 με τη βοήθεια της ρεπόρτερ του Fox59, Άντζελα Γκανότ. Στη συνέχεια ανακάλυψε τη μακρά λίστα με τα θετά αδέρφια της μέσω τεστ DNA και επικοινώνησε μαζί τους μέσω Facebook.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο και τώρα με το ντοκιμαντέρ έγινε περισσότερη γνωστή σε όλο τον κόσμο, ο Κλάιν κατάφερε να ξεφύγει με τις απαίσιες πράξεις του στο τέλος.

Ο Ντόναλντ Κλάιν άνοιξε την κλινική του το 1979, όταν η υπογονιμότητα ήταν μια σχετικά νέα ιατρική ειδικότητα, οπότε αυτό του έδωσε το πλεονέκτημα να χτίσει γρήγορα τη φήμη του στην κοινότητα και έγινε σύντομα γνωστός, ως ο καλύτερος γιατρός γονιμότητας για ζευγάρια που δεν μπορούσαν να συλλάβουν παιδιά με φυσικό τρόπο.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, αναφέρεται μάλιστα πως ο Κλάιν ήταν μια σεβαστή προσωπικότητα κι ένας λαμπρός γιατρός, τον οποίο χαρακτήριζαν όλοι όσοι τον γνώριζαν, ως «ενσυναίσθητο και γεμάτο συμπόνια» άνθρωπο.

Ενώ οι πρώην ασθενείς του δεν του έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με τον νόμο της πολιτείας της Ιντιάνα, αυτό που έκανε ο Δρ Κλάιν δεν θεωρείται στην πραγματικότητα σεξουαλική παραβίαση και δεν κατηγορήθηκε. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «κανένας νόμος στην Ιντιάνα – ή στις περισσότερες άλλες πολιτείες, εν προκειμένω – δεν απαγορεύει συγκεκριμένα σε έναν γιατρό να χρησιμοποιεί το δικό του σπέρμα στους ασθενείς του».

Οι μόνες κατηγορίες που αντιμετώπισε ήταν η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, καθώς είπε ψέματα για τη χρήση του σπέρματός του σε ασθενείς, αλλά και οι απειλές εναντίον της Μπάλαρντ, ότι τον συκοφαντούσε.

Τελικά έχασε την άδειά του, όμως είχε συνταξιοδοτηθεί ήδη από το 2009. Αρχικά, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει 365 ημέρες φυλάκιση, ωστόσο βγήκε με αναστολή, πληρώνοντας το πενιχρό πρόστιμο των 500 δολαρίων.

Ξεκάθαρα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του Κλάιν δεν υπήρχαν, καθώς στην ουσία δεν ομολόγησε τίποτα, υπάρχουν όμως κάποιες θεωρίες. Πιστεύεται ακράδαντα από ανθρώπους που μελέτησαν την υπόθεση, ότι ο Κλάιν εμπνεύστηκε από τις ακραίες χριστιανικές απόψεις του, επειδή ανήκε σε μια αίρεση που ονομάζεται Quiverfull που «ενθαρρύνει τους οπαδούς να αναπαράγονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να ανταποκριθούν στην εντολή του Θεού να πολλαπλασιάζονται».

Σύμφωνα με το The Atlantic , ο Κλάιν είναι ακόμα ζωντανός, είναι περίπου 80 ετών και διατηρεί χαμηλό προφίλ στη γενέτειρά του στην Ιντιάνα. Έχει επίσης πολλούς υποστηρικτές εντός της κοινότητας, παρά το γεγονός ότι είναι πατέρας σχεδόν 100 ατόμων χωρίς τη συγκατάθεση της μητέρας τους. Ωστόσο, η πραγματική γροθιά στο στομάχι είναι το γεγονός πως όχι μόνο δεν νιώθει τύψεις για τις πράξεις του, αλλά μερικά από τα παιδιά του ζουν μόνο λίγα τετράγωνα μακριά του.

Σε μια δήλωση, η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Λούσι Τζόρνταν, είπε:

«Η κάθαρση ότι η ταινία φέρνει κοντά αυτά τα αδέρφια, βλέποντας την ιστορία τους να ειπωθεί τελικά, το κάνει ήδη μια τεράστια επιτυχία για μένα. Ο Κλάιν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τους φιμώσει και να εμποδίσει τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. "Ο κόσμος δεν χρειάζεται να το μάθει"», υποστήριζε. Λοιπόν, διαφωνούμε. Μακάρι οι φωνές τους να αντηχούν σε όλο τον κόσμο καθώς η ασέβεια των πράξεών του έρχεται τελικά στο φως».

Πηγές: protothema.gr, The Atlantic