Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πασκάλ Μπρυνκέρ στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 13:57 Ο Πασκάλ Μπρυνκέρ στην Αθήνα

Είναι μια από τις πιο δραστήριες μορφές του γαλλικού πνεύματος. Έγραψε τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα που έγιναν ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι.

Ο συγγραφέας του, ιδιαίτερα δημοφιλούς στη χώρα μας, «Τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» που έγινε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι, Πασκάλ Μπρυκνέρ, έρχεται στην Αθήνα.
 
Ο, γεννημένος στην Αυστρία, Γάλλος συγγραφέας, ένας από τους λεγόμενους «Νέους Φιλοσόφους» που ήρθαν στο προσκήνιο τις δεκαετιες του '70 και του '80, είναι μια από τις πιο δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές του σύγχρονου γαλλικού πνεύματος.΄Ερχεται στο Public Συντάγματος την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. για μια συζήτηση με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό ντοκιμαντέρ τέχνης καi πολιτισμού, Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ισπανίδα, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είχε κοσμοπολίτικες επιρροές από πολύ μικρός. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών μεγάλωσε στη Λυόν και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του υπό τον Ρολάν Μπαρτ. Κατέχει διδακτωρικό Φιλοσοφίας από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, είναι καθηγητής Λογοτεχνίας και Πολιτικών Επιστημών στην Αμερική και αρθρογραφεί επίσης στο «Nouvel Observateur».

Ο Μπρυκνέρ ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο στο πλαίσιο των «Νέων Φιλοσόφων». Εκτός από Τα Μαύρα Φεγγάρια του ΄Ερωτα δημοσίευσε τον Παρία, και τους Κλέφτες της ομορφιάς. Ανάμεσα στα δοκίμιά του είναι Ο Πειρασμός της Αθωότητας (1995), και το περίφημο Τα δάκρυα του Λευκού Ανθρώπου (2006), μια επίθεση ενάντια στις ναρκισιστικές και καταστροφικές πολιτικές που αποσκοπούν στο όφελος του Τρίτου Κόσμου και πιο πρόσφατα «Την Τυρανία της Μεταμέλειας» (2006), ένα δοκίμιο επάνω στην ατελείωτη αυτοκριτική της Δύσης.

Από το 1992 έως το 1999 ο Μπρυκνέρ ήταν ενεργός υποστηρικτής Κροατών, Βόσνιων και Κοσοβάρων εναντίον της Σερβίας και υποστήριξε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999. Το 2003 υποστήριξε την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, αλλά στη συνέχεια κατέκρινε τα λάθη του Αμερικανικού Στρατού και τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκραίμπ και το Γκουαντάναμο.

Το νέο του δοκίμιο «Η σοφία του χρήματος» θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη.
 
πηγή: thetoc.gr