Όταν ο Νταλί θα γινόταν ο πιο ακριβός πρωταγωνιστής στο σινεμά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 10:17 Όταν ο Νταλί θα γινόταν ο πιο ακριβός πρωταγωνιστής στο σινεμά

Το θρυλικό sci-fi μυθιστόρημα «Dune» γίνεται ξανά ταινία με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ. Λίγοι ξέρουν ότι ο Νταλί θα πρωταγωνιστούσε στην εκδοχή του Χοδορόφσκι

Τοποθετημένο στο μακρινό μέλλον, το «Dune» ακολουθεί τον Paul Atreides, του οποίου η οικογένεια αναλαμβάνει τον έλεγχο του απομακρυσμένου πλανήτη Arrakis. Λόγω του ότι αποτελεί την μοναδική πηγή ενός εξαιρετικά πολύτιμου πόρου, ο πλανήτης γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης και διαμάχης μεταξύ οικογενειών ευγενών. Όταν ο Paul και η οικογένειά του προδοθούν, η ιστορία εξερευνά θέματα πολιτικής, θρησκείας και σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, καθώς ο ίδιος οδηγεί σε εξέγερση για να ανακτήσει την οικογενειακή εξουσία. 

Ο Ντένις Βιλενέβ, μετά το «Blade Runner: 2049» και «Arrival», πρόκειται να σκηνοθετήσει ένα σενάριο του Έρικ Ροθ. Η εταιρία video games Legendary έκλεισε συμφωνία το 2016 για τα δικαιώματα του επικού sci-fi μυθιστορήματος του Φρανκ Χέρμπερτ, εξασφαλίζοντας όχι μόνο κινηματογραφικές μεταφορές αλλά και τηλεοπτικά πρότζεκτ.  

 
Dune του Ντέιβιντ Λιντς
Dune του Ντέιβιντ Λιντς

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βιβλίο παραμένει μια συναρπαστική εξερεύνηση των πολιτικών, τεχνολογικών και περίπλοκων ανθρώπινων σχέσεων και αγώνων. Στο παρελθόν έχει μεταφερθεί ξανά στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Λιντς, αλλά ο Ντένις Βιλενέβ λέει πως θέλει να παραμείνει πιο πιστός στο βιβλίο του 1964 από ό,τι ο Λιντς.   Η ταινία του Ντέιβιντ Λιντς με πρωταγωνιστή τον Κάιλ ΜακΛάχλαν, που κυκλοφόρησε το 1984, ήταν περίεργη και υπερβολικά αναλυτική, σε βαθμό που σκηνοθέτης την αντιπάθησε τόσο πολύ που προσπάθησε να αφαιρέσει το όνομά του από τα credits. Το 2000 το μυθιστόρημα έγινε μίνι τηλεοπτική σειρά, ενώ στη δεκαετία του '70 ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι αποπειράθηκε να το κάνει ταινία με πρωταγωνιστές τους Σαλβατόρ Νταλί, Μικ Τζάγκερ και Όρσον Γουέλς.

Η ιστορία του Dune από τον Χοδορόφσκι

Ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συνθέτης, μίμος, σεναριογράφος κόμικς, ερμηνευτής του Ταρώ και ψυχοθεραπευτής. Είναι κυρίως γνωστός για τις σουρεαλιστικές του ταινίες. Γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής στις 17 Φεβρουαρίου, 1929 από εβραίους γονείς ρωσικής καταγωγής. Ο Χοδορόφσκι βρήκε πολλούς υποστηρικτές και δημιούργησε το 1962 το Κίνημα Πανικού. Ο Τζον Λένον ήταν θαυμαστής της δουλειάς του και τον βοήθησε να βρει χρηματοδότες για τις ταινίες του στις ΗΠΑ, ενώ ο Kanye West δανείστηκε την ψυχεδελική του θρησκευτική απεικόνιση όταν πραγματοποίησε την περιοδεία του Yeezus το 2013. Άλλωστε οι δυο ταινίες του, το El Topo και The Holy Mountain υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλούς σκηνοθέτες και δημιουργούς. 

Αλεχάντρο Χοδορόφσκι
Αλεχάντρο Χοδορόφσκι

Στο θρυλικό όραμά του πιθανολογείται ότι θα ταιριάζει η ταινία του Denis Villeneuve. Όταν ο Χοδορόφσκι θέλησε να κάνει το Dune δεν οραματίστηκε απλώς την ταινία αλλά ήθελε να «αλλάξει τις αντιλήψεις του κοινού ... να αλλάξει τα μυαλά του κόσμου». Ο Seydoux νοίκιασε ένα κάστρο για τον σκηνοθέτη για να γράψει, και όταν το σενάριο του τελείωσε, ο auteur θέλησε να στρατολογήσει συνεργάτες - ή, όπως το έθεσε, «πνευματικούς πολεμιστές». Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Jean 'Moebius' Giraud, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους κομίστες της Γαλλίας, ο οποίος έκανε ένα storyboard με 3000 σχέδια. Ο Χοδορόφσκι ήθελε να γράψουν μουσική οι Pink Floyd, που μόλις είχαν κυκλοφορήσει το όγδοο άλμπουμ τους, Dark Side of the Moon, ενώ ο Νταλί θα έπαιζε στην ταινία και ονειρευόταν να γίνει ο πιο ακριβά αμειβόμενος ηθοποιός στην ιστορία του σινεμά. Γιαυτό το λόγο ζήτησε 100.000 δολάρια ανά ώρα. Όλη η παραγωγή ήταν θρυλική σε μέγεθος και ο σκηνοθέτης πίστευε ότι η ταινία έπρεπε να γίνει 10ωρη ή δωδεκάωρη. Το Χόλιγουντ ήθελε το Dune να διαρκεί δύο ώρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα στούντιο αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν μια τέτοιου είδους διαστημική όπερα που θύμιζε τον πόλεμο των Άστρων.

Ο σκηνοθέτης ανακύκλωσε πολλές φορές το υλικό του με μια σειρά κόμικς με τίτλο  The Incal, τα οποία άρχισαν να κυκλοφορούν το 1980.  Εν τω μεταξύ, το εικονογραφημένο σενάριο Dune κυκλοφορούσε στο Χόλιγουντ και μπορείτε να δείτε τη επιρροή του, είτε συνειδητή είτε ασυνείδητη, στο Flash Gordon, στο The Terminator, στο Πέμπτο Στοιχείο και σε πολλές άλλες επιτυχίες επιστημονικής φαντασίας. Η ονειροπόληση του Χοδορόφσκι είχε πολύ μεγάλη επίδραση, μάλιστα  για μια ταινία που δεν έγινε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει την επίδραση που θα είχε αν την είχαμε δει ολοκληρωμένη.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση