Φεστιβάλ των Καννών: Για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν έκανε "εγκαίνια"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 09:55 Φεστιβάλ των Καννών: Για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν έκανε "εγκαίνια"

Θα ξεκινούσε σήμερα. Οι ταινίες θα προβληθούν σε άλλες διοργανώσεις.

Το φεστιβάλ των Καννών ακυρώθηκε για το 2020, αλλά στοχεύει στη χρηματοδότηση προβολών σε άλλα φεστιβάλ και κινηματογράφους των ταινιών που θα είχαν επιλεγεί για το φεστιβάλ.

Σε μια συνέντευξη στο Screen, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών Thierry Frémaux είπε ότι "δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί" την ακύρωση του φεστιβάλ, το οποίο αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο, οπότε θα πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό."

Το φεστιβάλ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι αναγκάστηκε να διακόψει τη δραστηριότητά του, αφού οι περιορισμοί από τη γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσαν ουσιαστικά μαζικές συγκεντρώσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου το νωρίτερο. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι προσωρινές προτάσεις να γίνει αργότερα μέσα στο 2020. Εγκαταλείφθηκαν επίσης τα σχέδια να υπάρξει η κατασκευή ενός "εικονικού" φεστιβάλ στο διαδίκτυο.

Ο Frémaux είπε ότι, στις αρχές Ιουνίου, οι Κάννες θα ανακοινώσουν μια λίστα με ταινίες που θα είχαν προβάλλονταν στο φεστιβάλ του 2020. Οι τίτλοι που ανέφερε περιελάμβαναν την ταινία του Wes Anderson, The French Dispatch, του Spike Lee, το Da 5 Bloods, του Nanni Moretti, τις Three Stories και της Pixar, το animation Soul. Η επιλεξιμότητα περιορίζεται σε ταινίες που θα είχαν κυκλοφορήσει θεατρικά μεταξύ του καλοκαιριού 2020 και της άνοιξης του 2021. Στη συνέχεια, ο Frémaux είπε, "ο στόχος είναι να ξεκινήσει η διοργάνωση εκδηλώσεων σε κινηματογράφους" - που το ονόμασε "Cannes hors les murs" ή "Κάννες έξω από τους τοίχους".

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο Frémaux πρότεινε να γίνουν προβολές σε άλλα φεστιβάλ ταινιών αργότερα φέτος, όπως στο Τορόντο, Ντοβίλ, Σαν Σεμπαστιάν, Νέα Υόρκη, Μπουσάν - που θα περιλαμβάνει πολλές ταινίες, καθώς και το φεστιβάλ Lumière στη Λυών, του οποίου ο Frémaux είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος. Οι Κάννες σχεδιάζουν να παρουσιάσουν από κοινού ταινίες με το φεστιβάλ ταινιών της Βενετίας, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Frémaux ζήτησε επίσης τη δημόσια και κυβερνητική υποστήριξη των κινηματογράφων, λέγοντας: "Θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας, ειδικά γύρω από τα ενοίκια, και οικονομικές διασφαλίσεις. Ο τρόπος που το κάνουν οι Γερμανοί: χωρίς απολύσεις και όλοι παραμένουν έτοιμοι για επιστροφή στο φυσιολογικό. Προστατεύσαμε τις τράπεζες το 2008, οπότε ας προστατεύσουμε τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα βιβλιοπωλεία το 2020. Προσωπικά, για να ζήσω, χρειάζομαι την τράπεζά μου. Αλλά χρειάζομαι επίσης κινηματογράφο. "

Με πληροφορίες από Guardian

Προσαρμοσμένη αναζήτηση