Μπάνκσι: Το 2020 ήταν η χρονιά του

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 15:44 Μπάνκσι: Το 2020 ήταν η χρονιά του

Η τεράστια αύξηση ζήτησης των έργων του και η εκτόξευση των τιμών τους.

Μπορεί για την συντριπτική πλειοψηφία το 2020 να ήταν μια εξαιρετικά κακή χρονιά, κυρίως λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι κάνοντας τον απολογισμό βγαίνουν, σαφέσταστα, κερδισμένοι. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Μπάνκσι, ο διάσημος-άγνωστος γκράφιτι καλλιτέχνης, που είδε, τους τελευταίους μήνες, την αξία των έργων του, την δημοτικότητα και την επιδραστικότητά του να εκτινάσσονται στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγαλύτερων οίκων δημοπρασιών του κόσμου, μέσα στο 2020 υπήρξε μια τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος του διεθνές κοινού για τα έργα του εκκεντρικού Βρετανού καλλιτέχνη. Κάνουν μάλιστα λόγο για τέτοια μεγάλη ζήτηση που αγγίζει πλέον τα όρια του κοινωνικού φαινομένου.

Με τους εκθεσειακούς χώρους και την αγορά να παραμένουν ερμητικά κλειστά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι δημόσιες απροειδοποίητες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του Μπάνκσι, συνοδευόμενες πάντα από στοχευμένο πολιτικό – κοινωνικά μηνύματα, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των πελατών της αγοράς της τέχνης και όχι μόνον. Όλοι θέλουν να έχουν ένα έργο του, ένα αντικείμενο, ένα αντίγραφο που να παραπέμπει στην ιδιαίτερη τέχνη του.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην ασιατική αγορά. Ιδιώτες συλλέκτες οι οποίες μέχρι προσφάτως ήταν διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν ένα έργο του Μπασκιά ή του Τζιακομέτι επενδύουν τώρα στις ιδιαίτερα προσωπικές δημιουργίες του Μπάνκσι χαρίζοντάς του τον τίτλο του πλέον περιζήτητου εικαστικού καλλιτέχνη του 2020.

Να θυμίσουμε, επίσης, πως τον Σεπτέμβριο, η προσέγγιση – παρέμβασή του πάνω σε ένα έργο του Μονέ, την οποία είχε φιλοτεχνήσει από το 2005, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Σόθμπις έναντι 7,9 εκατ δολαρίων, 2,5 ολόκληρα εκατομμύρια περισσότερα από την πιο αισιόδοξη αρχική τιμή εκτίμησης!

Οι μοναδικοί που φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με τον Μπάνκσι είναι οι ιδιοκτήτες των κτηρίων πάνω στους τοίχους των οποίων δημιουργεί, κρυφά τις νύχτες, τα εντυπωσιακά του γκράφιτι. Ένας από αυτούς είχε βγάλει προς πώληση το συγκεκριμένο ακίνητο και μετά την εμφάνιση του επώνυμου γκράφιτι η όλη διαδικασία συνάντησε εμπόδια καθώς ο εκάστοτε ιδιοκτήτης αναλαμβάνει μαζί με το ακίνητο και την προστασία και συντήρηση του πολύτιμου τοίχου του.

Πηγή: protothema.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση