Εικαστική έκθεση στη Λευκάδα από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου - Άννας Αλμπουκέρκ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 22:09 Εικαστική έκθεση στη Λευκάδα από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου - Άννας Αλμπουκέρκ

Ανοίγει τις πόρτες αύριο, Σάββατο, έως τις 20 Σεπτεμβρίου στη Λευκάδα, στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», από 10:00-13:00 και από 19:00-23:00, η εικαστική έκθεση «Επαναπατρισμός - 200 Χρόνια Ελληνική Τέχνη», με τα επίσημα εγκαίνια της την ερχόμενη Δευτέρα, στις 20:30.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα από τη συλλογή του Δημήτρη Φατούρου και της Άννας Αλμπουκέρκ. Πρόκειται για τον επαναπατρισμό των έργων στη χώρα καταγωγής των δημιουργών τους, έργων που τα συνδέουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: αποκτήθηκαν από ιδιωτικές συλλογές εκτός Ελλάδας, χωρίς να έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας, ενώ οι δημιουργοί τους είναι Έλληνες που έζησαν στο εξωτερικό τον 19ο και 20ο αιώνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φιλότεχνο κοινό αλλά και οι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά άγνωστα έργα της νεοελληνικής τέχνης, από καλλιτέχνες που θεωρούνται από τους σημαντικότερους της εποχής τους, αναφέρεται. Επισημαίνεται επίσης πως καθώς οι περισσότεροι τους καλλιτέχνες σπούδασαν, έζησαν και αναγνωρίστηκαν στην αλλοδαπή, η έκθεση αποκαλύπτει τον αδιάλειπτο και διευρυμένο χαρακτήρα του ελληνισμού στον πολιτισμό και την τέχνη. Ενδεικτικά, ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται και σπανιότατο έργο του Γιάγκου Δραγούμη, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μετά την καταστροφή τους από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Σημειώνεται ακόμα πως για τις ανάγκες της έκθεσης εκδόθηκε δίγλωσσος πολυτελής κατάλογος. Τα κείμενα και την επιμέλεια του συλλεκτικού αυτού λευκώματος έχει η Χαρά Σαΐτη, εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης και αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.

«Η έκθεση περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα έργων χαρακτικής, ζωγραφικής και γλυπτικής από την ιδιωτική συλλογή του συλλέκτη. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών καλύπτουν διακόσια σχεδόν χρόνια νεοελληνικής τέχνης, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί είναι από τους σημαντικότερους του είδους τους και καταδεικνύουν την εξέλιξη των τεχνών σε σχέση με τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο αλλά και διεθνώς. Μάλιστα, καθώς πολλοί από τους καλλιτέχνες σπούδασαν, έζησαν και αναγνωρίστηκαν στην αλλοδαπή, αλλά και επειδή ο ίδιος ο συλλέκτης είναι ένας Έλληνας του εξωτερικού, ο τίτλος “ Επαναπατρισμός” συνδέει το πλαίσιο με το περιεχόμενο και αποκαλύπτει την διευρυμένη Ελλάδα του πολιτισμού και της τέχνης» τονίζεται σε ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκαδίων.

Με την έκθεση αυτή η Λευκάδα δίνει το πολιτιστικό της στίγμα, ανοίγοντας δρόμους και ορίζοντες για τον πολιτισμό και την τέχνη, τονίζει στο προλογικό του σημείωμα ο δήμαρχος Λευκαδίων και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Χαράλαμπος Καλός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια Φατούρου - Αλμπουκέρκ για τη γενναιόδωρη παραχώρηση των έργων της συλλογής, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, οι συλλέκτες Δημήτρης Φατούρος και Άννα Αλμπουκέρκ ευχαριστούν τον Δήμο Λευκάδας για την τόσο δημιουργική συνεργασία και εκφράζουν τη χαρά τους που το πρώτο ταξίδι των έργων της συλλογής τους ξεκινά από τη Λευκάδα και τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης 2021, από το νησί με το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο και τους ανήσυχους και φιλότεχνους κατοίκους.

Η έκθεση «Επαναπατρισμός» έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τη διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης 2021 και τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση