Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρίντα Κάλο: Σπάνιος πίνακάς της πουλήθηκε για 34,9 εκατ. δολάρια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 15:32 Φρίντα Κάλο: Σπάνιος πίνακάς της πουλήθηκε για 34,9 εκατ. δολάρια

Ένας σπάνιος πίνακας της Φρίντα Κάλο πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας.

Η αυτοπροσωπογραφία της Κάλο, Diego y yo (Ο Ντιέγκο και εγώ, 1949), με το πρόσωπο του συζύγου της και ζωγράφου, Ντιέγκο Ριβέρα, στο μέτωπό της, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για έργο της Κάλο (8 εκατομμύρια δολάρια) που είχε καταγραφεί το 2016.

Ξεπέρασε επίσης το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης από την Λατινική Αμερική που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, ένα ρεκόρ που προηγουμένως κατείχε ο ίδιος ο Ριβέρα, του οποίου ο πίνακας Los Rivales (1931) πουλήθηκε για 9,76 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Ο «Diego y yo» είναι η πιο εμβληματική από τις αυτοπροσωπογραφίες της Κάλο, γνωστής για το έντονο και αινιγματικό βλέμμα που την έκανε διάσημη. Το πρόσωπο του Ριβέρα διακρίνεται στον πίνακα πάνω από τα χαρακτηριστικά φρύδια και τα σκούρα μάτια της Κάλο, από τα οποία τρέχουν μερικά δάκρυα.

Η απεικόνιση του Ριβέρα –ο οποίος εκείνη την εποχή την είχε εγκαταλείψει γιατί ήταν κοντά στη Μεξικανή ηθοποιό Μαρία Φέλιξ– ως «τρίτου ματιού» συμβολίζει τον βαθμό στον οποίο βασάνιζε τις σκέψεις της Κάλο, λένε οι ειδικοί της τέχνης.


[Φρίντα Κάλο, Ντιέγκο Ριβέρα -«Έπαθα δύο μεγάλα ατυχήματα στη ζωή μου, το ένα στο οποίο ένα τραμ με έριξε κάτω … το άλλο ατύχημα είναι ο Ντιέγκο», έγραψε η ζωγράφος σε σημειωματάριό της]

Τον πίνακα «Ο Ντιέγκο κι εγώ», που πούλησε ένας άγνωστος συλλέκτης, απέκτησε ο Eduardo F. Costantini, ιδρυτής ενός μουσείου στο Μπουένος Άιρες. Το έργο αγοράστηκε για την ιδιωτική του συλλογή.


[Φρίντα Κάλο «Diego and I»]

Η Κάλο και η Ριβέρα παντρεύτηκαν δύο φορές. Η καλλιτέχνης πέθανε στα 47 της, το έτος 1954.

Ο πίνακάς της, «Diego y yo», είχε πουληθεί την τελευταία φορά στον οίκο Sotheby’s το 1990, για 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: iefimerida.gr