Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Νέοι βανδαλισμοί στην Αγιά Σοφιά - Έκλεψαν έμβλημα από την Αυτοκρατορική Πύλη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 09:37 Τουρκία: Νέοι βανδαλισμοί στην Αγιά Σοφιά - Έκλεψαν έμβλημα από την Αυτοκρατορική Πύλη

Eξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγιάς Σοφιάς.

Στο έλεος των βανδάλων έχει αφεθεί ο ναός της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, καθώς παρά τα όσα δηλώνει κατά καιρούς η τουρκική κυβέρνηση, δεν γίνεται ουδεμία προσπάθεια για την προστασία της εκκλησίας, το επίσημο καθεστώς της οποίας από μουσείο μετετράπη σε τέμενος πριν από δύο χρόνια.

 
 

Με ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο του ναού, το οποίο είναι μονίμως κλειστό, και πέντε ανθρώπους στον κήπο, που το μόνο τους μέλημα είναι να φορούν μαντήλα όσες γυναίκες εισέρχονται στον ναό, δεν έχει απομείνει καιρός για την πραγματική προστασία του μνημείου.

Πρώτα χρησιμοποιήθηκε η αυτοκρατορική πύλη σαν παπουτσοθήκη.

Ύστερα είδαμε ανθρώπους να ξύνουν τους τοίχους για να τους πάρουν σπίτι τους ή ακόμα και να τους φάνε, επειδή είναι ιεροί.

Στη συνέχεια την πλήρωσαν τα ιστορικά μάρμαρα τα οποία τα πέρασαν για χωράφι και χρησιμοποιώντας ένα ακατάλληλο μηχάνημα καθαρισμού, τα έσπασαν οι ίδιοι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι την προστατεύουν.

Τώρα ένα από τα εμβλήματα που έχουν σκαλιστεί στην πύλη της Αγια-Σοφιάς εκλάπη και το θέμα αναδείχθηκε σε εκπομπή στο ATV: "Για μια ακόμη φορά η Αγία Σοφία έγινε στόχος αμόρφωτων. Θα θυμάστε πως στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους και στα μάρμαρα. Τώρα λοιπόν εξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά ήταν η αυτοκρατορική πύλη, μετά οι τοίχοι και τα μάρμαρα και τώρα τα εμβλήματα. Κάθε πλευρά της Αγίας Σοφίας είναι ιερή και για αυτό πιθανότατα κάποιος το θεώρησε ως ιερό και το πήρε στο σπίτι του. Βρισκόμαστε δίπλα στην αυτοκρατορική πύλη που είναι ενα από τα πιο σημαντικά σημεία της Αγίας Σοφίας. Δίπλα ακριβώς στην πύλη υπάρχει μια πολύ θλιβερή εικόνα. Δείτε υπάρχουν πολλά εμβλήματα αλλά ένα εξ αυτών δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Ή εκλάπη ή εξαφανίστηκε", λέει ένας εκ των καλεσμένων.

Πηγή: Capital.gr