Finos Film: Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 17:35 Finos Film: Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι άγνωστες ιστορίες για το ξεκίνημα του Φίνου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε την Finos Film με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή της. Κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, έγινε η απονομή του τιμητικού «Χρυσού Αλέξανδρου» στην εταιρεία παραγωγής που ταυτίστηκε με την πιο επιτυχημένη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε φέτος να τιμήσει την πιο ιστορική εταιρεία παραγωγής σε όλη την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, τη Finos Film. Έχουν περάσει 80 χρόνια από την ίδρυσή της και είμαι εδώ με τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει βαθιά την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί μια ειδική συλλεκτική έκδοση που θα μοιραστεί στο κοινό της σημερινής προβολής» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

 
 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην χρυσή διαδρομή της Finos Film: «Από πολλές απόψεις, η Finos Film, και ειδικά ο Φίνος, είναι μια μοναδική περίπτωση στον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς ο Φίνος ήταν ο χρηματοδότης, ο παραγωγός, ο γενικός επιμελητής και ο δημιουργός των ταινιών του. Στην ουσία έφτιαξε τον ελληνικό κινηματογράφο, του έδωσε φωνή και εικόνα, τον έκανε εμπορεύσιμο και σοβαρό προϊόν. Ταξίδεψε σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες, πήγε στα Όσκαρ, έκανε σινεμασκόπ με στερεοφωνικό ήχο. Οι ταινίες του, αμιγώς εμπορικά επιτεύγματα, αντέχουν, ψυχαγωγούν και αγαπιούνται μέχρι και σήμερα. Είναι προς τιμήν του Ορέστη Ανδρεαδάκη που βραβεύει τη Finos Film και τον Φίνο –που είναι το ένα και το αυτό– με αυτό τον Χρυσό Αλέξανδρο γιατί και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τού οφείλει πολλά. Ο Φίνος ήταν συνεχώς παρών στο Φεστιβάλ, από την πρώτη μέρα του θεσμού, το 1960, μέχρι και τρεις μήνες πριν πεθάνει, τον Οκτώβριο του 1976».

 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο εκπρόσωπος και υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Στάθης Καμβασινός, αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ, δήλωσε: «Θέλω να τονίσω πως αυτό το βραβείο ανήκει στον ιδρυτή της εταιρείας –όπως είπε ο Ιάσονας ήταν ταυτισμένα αυτά τα δύο– στον Φιλοποίμενα Φίνο και τη Finos Film. Ήταν ένας δημιουργός και μαχητής, ο οποίος, σχεδόν 80 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 1943, παρουσίασε στο ελληνικό κοινό μία άρτια ελληνική παραγωγή, την ταινία «Η φωνή της καρδιάς», στο σινεμά Ρεξ της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Η επιτυχία της ταινίας ήταν μεγαλειώδης. Το κοινό, μέσα στην καρδιά της Κατοχής, θέλοντας να εκφράσει την άκρατη χαρά του, ξεχύθηκε στους δρόμους και έκανε πορεία μέχρι την Ομόνοια. Ήθελε στην ουσία να πει ένα ευχαριστώ σε αυτόν τον δημιουργό. Σαν να του έλεγε “προχώρα” και εκείνος, ανακουφισμένος και δικαιωμένος, έκανε πράξη την προτροπή τους. Διέγραψε μια λαμπρή πορεία, με διεθνή πολιτισμικό αντίκτυπο για την Ελλάδα. Ογδόντα χρόνια χρόνια μετά, οι απόγονοι των ανθρώπων που είδαν την ταινία νομίζω ότι έχουν καταγεγραμμένο στη συνείδησή τους το θρυλικό σήμα Η Finos Film παρουσιάζει… Ένα σήμα που δεν αποδίδει μόνο την αξία του φιλμ, αλλά όλων των καλλιτεχνών και των συντελεστών που στάθηκαν δίπλα του, και εκείνος με τη σειρά του τους ανέδειξε, τους ενθάρρυνε, τους ενέπνευσε, τους καθιέρωσε. Και πέρασαν όλοι τους στην αθανασία. Πολλές φορές νομίζω ότι αρκεί αυτό το σήμα χωρίς να ενδιαφέρει τόσο ποια ταινία θα ακολουθήσει. Είναι το σήμα πιστοποίησης και εγγύησης της ψυχαγωγίας που θα ακολουθήσει στη συνέχεια».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η αγαπημένη ελληνική κωμωδία «Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης, του 1963, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Μάρω Κοντού, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Βουτσά, Γιώργο Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου και Χρήστο Τσαγανέα. Επίσης, στο κοινό μοιράστηκε και ειδική συλλεκτική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης.

Πηγή: ProtoThema

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση