Στο «φως» αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων στην Πλατεία Θεάτρου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 10:39 Στο «φως» αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων στην Πλατεία Θεάτρου

Πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτιριακού συγκροτήματος.

Σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων εντοπίστηκαν κατά τις εκσκαφικές εργασίες που εκτελούνται από τον δήμο Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου.

Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στο νότιο τμήμα της πλατείας σε μέσο βάθος – 1,00μ, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική του ανακοίνωση. Η ανασκαφή στο σημείο παραμένει σε εξέλιξη.

Από τα έως σήμερα δεδομένα, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτιριακού συγκροτήματος,  αρκετά εκτεταμένου. Συγκροτείται από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί μερικώς και διατηρούνται σε χαμηλό ύψος.

Ο μεσαίος χώρος, με μήκος πλευράς 7.40μ,  οριοθετείται από μαρμάρινους λιθοπλίνθους εν είδει στυλοβάτου, με εντορμίες στην άνω επιφάνειά τους για την ένθεση κιγκλιδώματος ή θωρακίων. Τα δάπεδα των χώρων καλύπτονταν από μαρμαροθετήματα opus sectile και ψηφιδωτό με σχηματοποιημένο φυτικό και γεωμετρικό διάκοσμο, τμήματα των οποίων διασώθηκαν σε καλή κατάσταση και προφανώς μαρτυρούν τον πολυτελή χαρακτήρα του οικοδομήματος.

Και σε παλαιότερες ανασκαφές σε όμορα ακίνητα είχαν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά στοιχεία (τοιχοδομές, ψηφιδωτά δάπεδα) που φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.

Από την περαιτέρω διερεύνηση στο σημείο αναμένεται να προκύψουν περισσότερα στοιχεία για την ταύτιση, την ακριβή χρονολογική τεκμηρίωση και την ενδεχόμενη ανάδειξή του.

Πηγή: lifo.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση