Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περού: Φοιτητές ανακάλυψαν χαμένη αρχαία τοιχογραφία 30 μέτρων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 15:36 Περού: Φοιτητές ανακάλυψαν χαμένη αρχαία τοιχογραφία 30 μέτρων

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η τοιχογραφία χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Φοιτητές αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τεράστια πολύχρωμη τοιχογραφία 1.000 ετών στο βόρειο Περού με το εύρημα να θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά των τελευταίων ετών. 

Ο λόγος για την τοιχογραφία Huaca Pintada, που απεικονίζει μυθικές σκηνές και βρέθηκε για πρώτη φορά το 1916 από μια ομάδα πλιατσικολόγων που κυνηγούσαν θησαυρούς στην πόλη Chiclayo. Η τοιχογραφία στο σύνολό της αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες που τράβηξε τότε ο Hans Heinrich Brüning, ένας Γερμανός εθνογράφος, το έργο του οποίου έδωσε ώθηση στην αρχαιολογική μελέτη των προκολομβιανών ερειπίων και κειμηλίων στην περιοχή.

Στη συνέχεια, όμως, οι τυμβωρύχοι κατέστρεψαν μέρος της τοιχογραφίας, αφού τους απαγορεύτηκε να τη λεηλατήσουν. Τελικά, το εύρημα πέρασε στην αφάνεια και τα ίχνη του σύντομα χάθηκαν και πάλι. 

Μετά από πάνω από έναν αιώνα, μια ελβετο-περουβιανή αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Sâm Ghavami από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ αποφάσισε να αναλάβει να ανακαλύψει ξανά τη χαμένη τοιχογραφία που είχε εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο κάτω από χαρουπιές και χαμηλή βλάστηση.

«Όταν αποκτήσαμε πρόσβαση στην περιοχή, ήταν μια τεράστια ανακούφιση», δήλωσε αρχαιολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Sâm Ghavami. Μία από τις κύριες προκλήσεις ήταν η πρόσβαση στην τοποθεσία που βρίσκεται σε ιδιωτική γη, εξήγησε. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να πείσουν την οικογένεια των ιδιοκτητών να τους επιτρέψει να κάνουν τις ανασκαφές.

Ο Ελβετός αρχαιολόγος και περίπου 18 Περουβιανοί φοιτητές ξεκίνησαν τις ανασκαφές το 2019, χάρη σε μια επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Ελβετίας.  Μετά από μια παύση το 2020 λόγω της πανδημίας, μπόρεσαν να συνεχίσουν το 2021 ολοκληρώνοντας την ανασκαφή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η τοιχογραφία χρονολογείται από τον πολιτισμό Lambayeque τον 9ου αιώνα μ.Χ.. Ήταν θαμμένη σε ένα πυραμιδοειδές ύψωμα στην κοιλάδα La Leche κοντά σε μια άλλη αρχαιολογική τοποθεσία που ονομάζεται Túcume, στην περιοχή Lambayeque.

«Είναι το πιο συναρπαστικό και σημαντικό εύρημα των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Luis Jaime Castillo, καθηγητής αρχαιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού. «Οι χαμένες από καιρό τοιχογραφίες της Huaca Pintada ανακτήθηκαν μετά από περισσότερα από 100 χρόνια».

Με πληροφορίες από Guardian