Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ξανά τις πύλες της η ιστορική Αγορά Μοδιάνο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 13:29 Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ξανά τις πύλες της η ιστορική Αγορά Μοδιάνο

Παρέμενε κλειστή από το 2016 και αποκαταστάθηκε πλήρως από τον όμιλο Φάις.

Η Αγορά Μοδιάνο, η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκης, άνοιξε και πάλι χθες πανηγυρικά τις πύλες της για το κοινό, μετά από παραπάνω από τέσσερα χρόνια που παρέμενε κλειστή.

Στους χώρους της θα λειτουργήσουν περί τα 75 συνολικά καταστήματα, στο ισόγειο θα πωλούνται μεταξύ άλλων τα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στο εξώστη θα υπάρχουν εστιατόρια και θα φιλοξενούνται πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η κατασκευή της σκεπαστής αγοράς ξεκίνησε το 1922, στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, η οποία καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και έφερε την υπογραφή του αρχιτέκτονα Έλι Μοδιάνο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το στεγάζοντας το εμπόριο των Θεσσαλονικέων για έναν ολόκληρο αιώνα.

Από τις αρχές της δεκαετίες του ΄90 κι έπειτα άρχισε να επέρχεται η φθορά με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο για μπει το οριστικό λουκέτο το 2016.

Την ανακατασκευή και τη λειτουργία της ανέλαβε ο όμιλος Φάις, που το καλοκαίρι του 2017 εξαγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μικροεπενδυτές έφτασε σε ποσοστό το 57%.

Παρότι το κτίριο είχε πολλές και σημαντικές δομικές φθορές, μετά την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών αποκαταστάθηκε πλήρως και οι χώροι του αναδιαμορφώθηκαν με σεβασμό όμως στον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση