Γλυπτά του Παρθενώνα - Σταμπολίδης: Παγκόσμιο και όχι εθνικό το αίτημα επιστροφής τους

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 21:43 Γλυπτά του Παρθενώνα - Σταμπολίδης: Παγκόσμιο και όχι εθνικό το αίτημα επιστροφής τους

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του, είναι «ηθικό, νόμιμο, δίκαιο και διακυβερνητικό να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ζήτημα της επιστροφής τους από τη Βρετανία στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το «παγκόσμιο και όχι εθνικό το αίτημα».

Όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στον Αlpha Radio, είναι «ηθικό, νόμιμο, δίκαιο και διακυβερνητικό να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και να επανενωθούν», αναφερόμενος στην ομόφωνη απόφαση της UNESCO για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα το 2021, κάνοντας λόγο για «παγκόσμια αντιστροφή του κλίματος» ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών, ο κ. Σταμπολίδης τόνισε ότι όσοι Βρετανοί υπουργοί Πολιτισμού δήλωσαν κάτι τέτοιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπαψαν να είναι υπουργοί.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το πότε θα μπορεί να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αν είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή τους, είπε ότι «στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, δεν είναι στρατηγική». Και σημείωσε πως το 78% του βρετανικού λαού επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και τόνισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν καμία σχέση με τις υπόλοιπες επιστροφές αρχαιοτήτων από μουσεία σε άλλα κράτη ενώ είπε ότι τα αρχιτεκτονικά Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «μία μοναδική περίπτωση για όλες τις επιστροφές μνημείων, γιατί ο Παρθενώνας στέκει επί 2.500 χρόνια στην Ακρόπολη».

«Δεν είναι επιχείρημα αυτό που λένε ότι αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα ''παγκόσμια μουσεία'' θα αδειάσουν. Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές, αλλά δείτε το παράδειγμα της Ιταλίας και όχι το τι λέει το Bloomberg και τα προπαγανδιστικά των Άγγλων. Αφήστε τις ανταλλαγές με τους Άγγλους, και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Όταν θέλεις να ζυμώσεις, δεν κοσκινίζεις για μήνες» επεσήμανε και στη συνέχεια, τόνισε πως η Ιταλία επέστρεψε χωρίς κανέναν όρο το θραύσμα Fagan με χαρακτηριστικό ότι πλέον η κυριότητα του ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος. Το ίδιο έγινε και με τα θραύσματα που είχε στην κατοχή του το Βατικανό και αναμένονται να ενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης την άνοιξη.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν έχει συνομιλήσει προσωπικά με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου κ. Όσμπορν, σχολίασε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως γράφονται και μεταφέρονται σε δημοσιεύματα του ξένου και ελληνικού Τύπου.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση