Πέθανε ο Διαγόρας Χρονόπουλος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 13:28 Πέθανε ο Διαγόρας Χρονόπουλος

Ο σημαντικός σκηνοθέτης και διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο

Έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής και σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο σκηνοθέτης ήταν 76 ετών. Ήταν διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης από το 2004 έως το Σεπτέμβρη του 2014 και έως χθες διευθυντής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. 

Γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης, σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα φοίτησε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, σε παραστάσεις του οποίου έλαβε μέρος ως ηθοποιός αλλά και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1965 φεύγει στο Παρίσι όπου παρακολουθεί και εργάζεται στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το ’71 ήταν υπεύθυνος του τμήματος Οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Από το 1975 συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην ίδρυση του Θεσσαλικού Θεάτρου και σκηνοθετεί πολλές από τις παραστάσεις του.

Είχε σκηνοθετήσει παραστάσεις Αρχαίου Θεάτρου για το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, αλλά και πολλά σύγχρονα έργα.

Διετέλεσε Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί Κούρκουλου, διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και διευθυντής του ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Έχει διατελέσει μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Επίσης έχει κάνει ταινίες, σήριαλ, ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, ενώ στήριξε δυναμικά τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία οχτώ χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην οποία είναι Διευθυντής.

‘Εχει διατελέσει: Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της ‘Ενωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1,Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

'Εχει τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας. 

Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, ενώ ο ίδιος πρότεινε την διάδοχό του Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

 

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση