Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κορωνοϊός και τα εκατομμύρια χρηστών σε καραντίνα μπορούν να "ρίξουν" το διαδίκτυο;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 13:09 Ο κορωνοϊός και τα εκατομμύρια χρηστών σε καραντίνα μπορούν να "ρίξουν" το διαδίκτυο;

Καθώς όλο και περισσότερροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπαίνουν είτε με εντολή είτε οικειοθελώς μαζικά σε καθεστώς καραντίνας, το διαδίκτυο δοκιμάζεται και αυτό απο την πανδημία.

Η κίνηση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 30% στην Ιταλία, μια χώρα που είναι σε καραντίνα. Από 8% έως 10% στη Νότια Κορέα και σε τμήματα των ΗΠΑ, όπως το Σιάτλ, που χτυπήθηκαν νωρίς από το COVID-19,

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κίνηση που παρατηρούταν τα βράδια της Κυριακής πλέον υπάρχει στις 11.30 το πρωί μιας καθημερινής ημέρας!

Παρά τις αυξημένες ροές με βίντεο, ανάγνωση ειδήσεων και άλλα, και με πολλές εταιρίες να έχουν μεταφερθεί σε διαδικτυακό περιβάλλον, το ίντερνετ φαίνεται μέχρι στιγμής να αντέχει.

"Δεν παρατηρήσαμε δραματικές επιβραδύνσεις σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου μας", δήλωσε στο BuzzFeed News ο Matthew Prince, Διευθύνων Σύμβουλος της Cloudflare, μια εταιρεία υποδομής και ασφάλειας στο διαδίκτυο. "Στην Ιταλία, βλέπουμε αύξηση κατά 30% σε σχέση με την κανονική χρήση και δεν βλέπουμε καμιά επιδείνωση της υπηρεσίας σε όλους τους ιταλούς ISP. Και αυτή είναι μια ολόκληρη χώρα που βρίσκεται σε καραντίνα".

Ωστόσο, στην γειτονική χώρα υπήρχαν επιπτώσεις στους ιταλικούς παρόχους διαδικτύου καθώς χιλιάδες παιδιά (και ενήλικες) είναι συνδεδεμένα από το σπίτι, παίζοντας παιχνίδια όπως το Fortnite και το Call of Duty online καθημερινά, τα οποία χρησιμοποιούν πολύ εύρος ζώνης.

"Αναφέραμε αύξηση πάνω από το 70% της κίνησης στο Internet μέσω του σταθερού μας δικτύου, με μεγάλη συμβολή από τα online παιχνίδια, όπως η Fortnite,", δήλωσε ο Chief Executive Officer της Telecom Italia, Luigi Gubitosi.

Η αύξηση της κίνησης στο Διαδίκτυο οδήγησε σε κάποιες προσωρινές διακοπές στην Ιταλία, αλλά τέθηκαν υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Telecom Italia.

Το διαδίκτυο σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από πυρηνική έκρηξη. Αντέχει όμως στον κορονοϊό;

Εξάλλου, το διαδίκτυο "σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από πυρηνική έκρηξη", δήλωσε στο BuzzFeed News Roger Entner, ιδρυτής και αναλυτής της Recon Analytics. "Η πιθανότητα να πέσει είναι μάλλον χαμηλή. Δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε.", όπως είπε.

Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε καραντίνα στο σπίτι θα βάλουν σε δοκιμασία την υποδομή του διαδικτύου. Ο όγκος ροής αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι παραμένουν σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cloudflare, καθώς οι συνομιλίες βίντεο έχουν αντικαταστήσει προσωπικές συναντήσεις. Αυτές οι δραστηριότητες θέτουν ένα επιπλέον φορτίο στους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν παροχή σύνδεσης σε τόσο μεγάλο όγκο σε κατοικίες.

Ωστόσο, χάρη στον τρόπο λειτουργίας του ιστού σήμερα, το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι ροές ελαφρώς χαμηλότερης ποιότητας για μερικούς ανθρώπους.

Πολλοί μηχανικοί που εργάζονται σε υπηρεσίες cloud δήλωσαν ότι τα CDN μπορούν να λειτουργούν παρά την αύξηση. "Τα CDN και η υποστηρικτική υποδομή τους θα επιτρέψουν σε πολλές υπηρεσίες ιστού να παραμείνουν σε απευθείας σύνδεση και σε μεγάλο βαθμό λειτουργικές σε περιόδους υψηλής κυκλοφορίας", δήλωσε στο BuzzFeed News ο Joshua Briefman, ανώτερος μηχανικός αξιολόγησης ιστότοπων, ο οποίος εργάζεται για υπηρεσίες cloud εδώ και χρόνια

Αν ένας ιστότοπος φορτώσει όλη του την πίεση σε ένα κέντρο δεδομένων, ο ιστότοπός του θα μπορούσε ενδεχόμενα να έχει σημεία συμφόρησης, καθώς οι τοπικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη ζήτηση.

"Έχετε ένα σωλήνα μιας ίντσας που παρέχει νερό σε ολόκληρο το σπίτι", είπε ο Briefman. "Αυτό λειτουργεί εξαιρετικά για το σπίτι σας. Αλλά τώρα ας πούμε ότι αποφασίσατε ότι θέλετε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε γειτονιά. Όταν βγάζουμε αυτό το μέρος για οκτώ οικογένειες και χρειαζόμαστε νερό και ντους για τις οικογένειες αυτές, ένας σωλήνας δεν θα είναι σε θέση να παρέχει αρκετό νερό ".

Οι ιστότοποι που προσπαθούν να διαχειριστούν σημαντικά φορτία δεδομένων χωρίς κατάλληλη υποδομή, όπως τα CDN, θα μπορούσαν να βρεθούν στο έλεος των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου που τους φιλοξενούν. Αυτό μπορεί να είναι ένας κίνδυνος.

"Μπορούν τα υπάρχοντα δίκτυα να το χειριστούν; Αμφιβάλλω", δήλωσε πηγή που εργάζεται στο Amazon Web Services.

Ο David Belson, ανώτερος διευθυντής έρευνας και ανάλυσης στην Κοινωνία του Διαδικτύου, δήλωσε ότι αναμένει από τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ να αναχαιτίσουν τα προβλήματα, αλλά όχι εύκολα. "Τα πιο σημαντικά προβλήματα νομίζω θα παρατηρηθούν στο τελευταίο μίλι", είπε. "Αυτοί δηλαδή που βρίσκονται σε ερημικές συνδέσεις" μπορεί να διαπιστώσουν ότι η πενιχρή σύνδεσή τους είναι ανεπαρκής για να χειριστεί περισσότερα από τα βασικά καθήκοντά του.

"Δουλεύουμε σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αρκετή χωρητικότητα και είναι ακόμα νωρίς, αλλά το δίκτυό μας έχει καλές επιδόσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Comcast Joel Shadle. "Έχουμε δει κάποια μετατόπιση των προτύπων χρήσης προς την κατεύθυνση περισσότερης χρήσης κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μερικές περιοχές που έχουν επηρεαστεί, αλλά μέχρι στιγμής τα πράγματα παραμένουν παρόμοια με αυτά που κανονικά βιώνουμε κατά τη διάρκεια των primetime ωρών".

Ένας εκπρόσωπος της AT & T επισήμανε: "Το δίκτυό μας συνεχίζει να λειτουργεί καλά. Στις πόλεις όπου ο κορονοιός είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, βλέπουμε λιγότερες αιχμές στην ασύρματη χρήση γύρω από συγκεκριμένους πύργους κεραιών συγκεκριμένες ώρες της ημέρας επειδή περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι αντί να μετακινούνται στην εργασία και λιγότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μεγάλα πλήθη και σε ιμένες τοποθεσίες. "

Από την πλευρά του, ο Entner δεν φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά: Θα παρακολουθήσουμε υπέροχες ταινίες σε κανονικό ορισμό."

Τι μπορεί να επηρεαστεί

Τηλεδιασκέψεις: Πιθανότατα θα είναι καλές

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι είναι πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το Zoom και το Skype για εικονικές συναντήσεις.

Τα κολέγια όπως το Stanford και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διεξάγουν επίσης διαλέξεις με τη χρήση λογισμικού τηλεδιάσκεψης, δεδομένου ότι τα μαθήματα των φοιτητών έχουν ακυρωθεί. Το βίντεο ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το 70 τοις εκατό της κυκλοφορίας δικτύου - και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν στο Netflix, καθώς αποφεύγουν δραστηριότητες εκτός του σπιτιού - έτσι υπάρχουν ανησυχίες ότι η προσθήκη διασκέψεων στο μείγμα μπορεί να επιβαρύνει ορισμένα δίκτυα.

Εταιρικά δίκτυα VPN: Ίσως όχι τόσο καλά

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο κλείνουν προσωρινά τους χώρους εργασίας τους για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Διακεκριμένες εταιρείες όπως το Amazon, το Twitter, η JPMorgan Chase και η Procter & Gamble ζητούν ήδη από κάποιο ή όλους τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι τους. Καθώς όλο και περισσότερα γραφεία κλείνουν τις πόρτες τους, μεγαλύτερα τμήματα του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, τα οποία επιτρέπουν στους υπαλλήλους να μεταδίδουν από απόσταση τα ιδιωτικά δεδομένα με τις εταιρείες τους.

Κανονικά, όμως, οι εταιρείες δημιουργούν τα δίκτυα VPN για ένα υποσύνολο απομακρυσμένων και μετακινούμενων εργαζομένων, αντί για όλο το προσωπικό τους. Ένα υπερφορτωμένο VPN μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση και απώλεια πακέτων, η οποία αναφέρεται σε δεδομένα που έχουν χαθεί καθ 'οδόν.

Εάν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα είναι πιθανό ότι οι εργοδότες τους δεν έκαναν επαρκείς προετοιμασίες. "Το ερώτημα είναι:" Έχουν ξοδέψει τα χρήματα για να προετοιμαστούν για αυτό εκ των προτέρων ή απλά ξόδεψαν το ελάχιστο για να φιλοξενήσουν την κίνηση που πίστευαν ότι θα είχαν σε μια δεδομένη στιγμή ", λέει ο Daryl Plummer, αντιπρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρεία Gartner.

Όταν οι εταιρείες δημιουργούν τα δίκτυα VPN, προσδοκούν ότι θα υπερβούν τα φορτία τους, αλλά σπανίως θα περίμεναν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης όπου θα έπρεπε να το διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν. Οι εταιρείες θα πρέπει να διεξάγουν διάφορες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων για τα VPN τους, όπως ο καθορισμός του αριθμού των συνδέσεων που μπορούν να γίνουν μέσω του δικτύου. Οι δοκιμές φόρτωσης μπορούν επίσης να προσομοιώσουν την αποστολή διαφορετικών ειδών περιεχομένου μέσω του VPN. Ωστόσο, ο Plummer σημειώνει ότι οι εταιρείες δεν δίνουν συχνά προτεραιότητα σε αυτή τη διασφάλιση της ποιότητας. "Δεν είναι το ψηλά στον κατάλογο. Η μεγαλύτερη ανησυχία που έχω είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες που μιλάω δεν φαίνεται να το γνωρίζουν".

Πηγή: BuzzFeedNews, Forbes, Slate