Έρευνα σε βάρος του Instagram για τα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 11:03 Έρευνα σε βάρος του Instagram για τα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών

Έρευνα εις βάρος του Instagram διεξάγεται στην Ευρώπη από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας, σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ανήλικων χρηστών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) ξεκίνησε δύο ξεχωριστές διαδικασίες τον περασμένο μήνα αφού έλαβε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις email χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών ήταν προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες στο δίκτυο, αναφέρουν το BBC και η Sunday Telegraph.

Η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας επιτηρεί για λογαριασμό της ΕΕ το Facebook, καθώς αυτό έχει την περιφερειακή του έδρα στην Ιρλανδία.

Έρευνα για τα δεδομένα παιδιών κάτω από 13 ετών

H DPC ερευνά αν η εφαρμογή εφήρμοσε τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κυρίως στην περίπτωση των ανηλίκων, καθώς για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στο Instagram θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών.

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή θα επαληθεύσει αν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σέβεται την Ευρωπαϊκή Ρύθμιση για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (RGPD) όσον αφορά την διαμόρφωση των προφίλ και των λογαριασμών.

Το BBC σημειώνει ότι το 2019 ο Αμερικανός επιστήμονας που είναι ειδικός σε θέματα δεδομένων Ντέιβιντ Στιρ συμπέρανε μετά την ανάλυση 200.000 λογαριασμών στον κόσμο, ότι οι χρήστες κάτω των 18 ετών μπορούσαν πολύ εύκολα να μεταπηδήσουν σε έναν επαγγελματικό λογαριασμό.

Ο λογαριασμός αυτού του είδους αξιώνει οι χρήστες να δημοσιοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι ορατοί από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Telegraph, η οποία δημοσιοποίησε πρώτη την είδηση για την έρευνα, διευκρίνισε ότι η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε την έρευνά της έπειτα από καταγγελία που έκανε ο Στιρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση