Τι είναι ο εξωσκελετός και γιατί σύντομα θα είναι περιζήτητος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 22:34 Τι είναι ο εξωσκελετός και γιατί σύντομα θα είναι περιζήτητος

Αντοχή υπερ-αθλητών, τρομακτική δύναμη, πλήρης προστασία από τους τραυματισμούς: αυτά είναι τα άμεσα ωφέλη της χρήσης ρομποτικών εξωσκελετών, που σύντομα θα αλλάξουν την καθημερινότητα πολλών εργαζομένων.

Μπορεί ο εξωσκελετός σαν εικόνα να θυμίζει κάτι από τα γυρίσματα ταινίων με υπέρηρωες της Marvel, όμως πρόκειται για μια κατασκευή που ήδη κάνει τα πρώτα βήματα ώστε να βρίσκεται σύντομα στο εμπόριο και να είναι διαθέσιμη προς όλους μας.

Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαίωσε στο BBC, ο διευθυντης της εταιρείας κατασκευής ρομποτικών εξωσκελετών SuitX, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Ο Χομαγιούν Κατσερούνι τόνισε με βεβαιότητα πως σύντομα θα μπορεί ο καθένας μας να αγοράσει έναν εξωσκελετό από ένα κατάστημα με είδη πληροφορικής, ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τις σκληρές απαιτήσεις της καθημερινότητας του.

Ο εξωσκελετός, που αποκαλείται και ως "wearable robot", είναι μια κατασκευή που βοηθάει τον χρήστη της ώστε να έχει ενισχυμένη αντοχή, προστασία και δύναμη. Λειτουργεί με την χρήση χειριστηριών υπολογιστή και με την ενεργοποίηση προηγμένων ψηφιακών και υδραυλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Άντριαν Σπραγκ, σύμβουλο τεχνολογικών εφαρμογών της εταιρείας Accenture, αυτή η ενσωμάτωση μηχανών και ανθρώπων σε ένα σύστημα μέχρι σήμερα είχε επικεντρωθει κυρίως σε ιατρικές και στρατιωτικές εφαρμογές, αλλά ο καιρός που θα έχει ζήτηση και στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, είναι πια, πολύ κοντά.

Στο επίσημο site της SuitX, βλέπουμε πως οι εξωσκελετοί απευθύνονται κυρίως σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας, αλλά ακόμα περισσότερο σε εκείνους που εργάζονται στην βιομηχανική παραγωγή. Η εταιρεία αναπτύσσει διαρκώς εφαρμογές εξωσκελετών, που θα απευθύνονται ακόμα και σε εκείνους που θέλουν να έχουν αντοχή για να κάνουν εργασίες στο σπίτι ή να αθλούνται.

Η παγκόσμια βιομηχανία εξωσκελετών είχε κέρδη 392 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά και το 2030 υπολογίζεται πως τα αντίστοιχα ποσά θα ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια. Ήδη τα εργοστάσια της General Motors και της Fiat μελετούν την προοπτική της εκτεταμένης αξιοποίησης των εξωσκελετών, ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς τον φόβο της μυϊκής καταπόνησης και των ατυχημάτων. Εκτιμάται πως η χρήση εξωσκελετών σε αυτούς τους χώρους εργασάς θα μειώσει τους τραυματισμούς, τα κόστη ασφάλειας και τις ημέρες αναρρωτικών αδειών, ενώ θα αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγικότητα.

Η αεροπορική εταιρεία Delta Airlines έχει επιβεβαιώσει πως αναμένεται να χρησιμοποιήσει συσκευή εξωσκελετού στις υπηρεσίες εδάφους. Ο μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να σηκώνει βάρη 90 κιλών χωρίς καταπόνηση, για οκτώ ώρες. Το μέλλον των ρομποτικών εξωσκελετών έχει πια ξεκινήσει.

Πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση