Facebook: Νέες ειδοποιήσεις και κυρώσεις για τη διάδοση fake news - Τι αλλάζει

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 20:02 Facebook: Νέες ειδοποιήσεις και κυρώσεις για τη διάδοση fake news - Τι αλλάζει

Το Facebook προχωρά σε νέες πρακτικές, ώστε να περιορίσει τη διάδοση των fake news στην πλατφόρμα του. Έρχονται ειδοποιήσεις για τις αμφιλεγόμενες σελίδες και μεγαλύτερες κυρώσεις για όσους μοιράζονται ψευδές περιεχόμενο.

Το Facebook κάνει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά του να περιορίσει την εξάπλωση των fake news, αυτή τη φορά μέσω της προσθήκης νέων ενημερωτικών ειδοποιήσεων και αυξημένων κυρώσεων μεμονωμένων χρηστών, με βάση τη διανομή περιεχομένου που έχει επισημανθεί ως ψευδές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Socialmediatoday.com, το Facebook λανσάρει ένα νέο αναδυόμενο παράθυρο, που θα ειδοποιεί τους επισκέπτες διάφορων σελίδων του, για τις οποίες έχουν υπάρξει επανειλημμένα αναφορές ότι μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες, το νέο αναδυόμενο παράθυρο θα ενημερώνει τους χρήστες ότι η συγκεκριμένη σελίδα έχει μοιραστεί αμφισβητήσιμο περιεχόμενο στο παρελθόν, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Όπως εξηγεί το Facebook:

"Θέλουμε να δώσουμε στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες προτού πατήσουν like σε μια σελίδα που έχει μοιραστεί επανειλημμένα περιεχόμενο, το οποίο οι υπεύθυνοι ελέγχου έχουν χαρακτηρίσει αμφιλεγόμενο. Έτσι, θα εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα ενημερώνει τους χρήστες, τη στιγμή που θα πατούν like για να ακολουθήσουν μια νέα σελίδα Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν να κλικάρουν σε αυτό το παράθυρο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων αναρτήσεων που έλεγξαν οι υπεύθυνοι. Θα υπάρχει και ένας σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων της εφαρμογής. Αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν θέλουν να ακολουθήσουν ή όχι την συγκεκριμένη σελίδα".

Facebook: Νέες ειδοποιήσεις και κυρώσεις για τη διάδοση fake news - Τι αλλάζει
SOCIALMEDIATODAY.COM

Παράλληλα, το Facebook αυξάνει τις κυρώσεις σε λογαριασμούς ατόμων που παρατηρήθηκε ότι διανέμουν fake news.

"Από σήμερα, θα μειώσουμε την εμφάνιση των αναρτήσεων ατόμων, που οι λογαριασμοί τους έχουν βρεθεί να μοιράζονται επανειλημμένα περιεχόμενο, το οποίο έχει αξιολογηθεί ως ψευδές από τους υπεύθυνους ελέγχου. Δεν θα εμφανίζονται στο News Feed. Ήδη έχουμε αφαιρέσει δημοσιεύσεις που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες".

Τέλος, το Facebook λανσάρει, επίσης, νέες ειδοποιήσεις για καλύτερη περιγραφή, όταν το περιεχόμενο που ανέφεραν οι χρήστες στη συνέχεια έχει ελεγχθεί από τους υπευθύνους.

Facebook: Νέες ειδοποιήσεις και κυρώσεις για τη διάδοση fake news - Τι αλλάζει
SOCIALMEDIATODAY.COM

Αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Facebook να κατηγορηθεί για λογοκρισία και απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου, η εταιρεία πιστεύει πως με τις παραπάνω ενέργειες θα καταφέρει να μειώσει την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα της και να αφαιρέσει αναρτήσεις που μοιράζονται θεωρίες συνωμοσίας και ανακριβείς πληροφορίες.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να περιοριστεί η διάδοση των fake news, καθώς τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ πριν από μερικούς μήνες είδαμε και τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ως απόρροια των ψευδών πληροφοριών για νοθεία στις εκλογές.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση