Google Doodle: Πώς καλωσορίζει το Φθινόπωρο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 10:42 Google Doodle: Πώς καλωσορίζει το Φθινόπωρο

Ξεκινά επίσημα σήμερα η προτελευταία εποχή του χρόνου.

Η Google με το σημερινό της doodle υποδέχεται την  έλευση του Φθινοπώρου!

Σήμερα, λοιπόν, είναι η λεγόμενη φθινοπωρινή ισημερία που ουσιαστικά σημαίνει πως μπαίνουμε στην προτελευταία εποχή του χρόνου. 

Ειδικότερα, η έλευση του φθινοπώρου θα γίνει το απόγευμα, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, καθώς εκείνη την ώρα θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Δείτε το σημερινό Google Doodle

Προσαρμοσμένη αναζήτηση