Σεισμός στην Κρήτη: Η σωτήρια εφαρμογή της Google που προειδοποίησε τους κατοίκους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 11:12 Σεισμός στην Κρήτη: Η σωτήρια εφαρμογή της Google που προειδοποίησε τους κατοίκους

Με μια ειδοποίηση από εφαρμογή της Google και έναν σεισμό 5,7 Ρίχτερ ξύπνησαν το πρωί της Τετάρτης (29/12) στην Κρήτη. Αρκετοί κάτοικοι έλαβαν μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας Android Earthquake Alerts, και ενημερώθηκαν για την ισχυρή σεισμική δόνηση μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτή σημειωθεί.

Η εν λόγω εφαρμογή της Google για Android κινητά στέλνει μηνύματα όταν συμβαίνουν ισχυροί σεισμοί. «Αναμένονται ελαφρές δονήσεις. Αρχική εκτίμηση μεγέθους 5,4 σε απόσταση 86,8km», έγραφε το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Κρήτης, το πρωί της Τετάρτης (29/12). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχει επεκταθεί η υπηρεσία, η οποία ταυτόχρονα διατέθηκε και στη Νέα Ζηλανδία και την Ουάσιγκτον.

Ο σεισμός, όπως αναφέρει η αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έχει μέγεθος 5,7 ρίχτερ και επίκεντρο στη θάλασσα, 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης Ηρακλείου, στην Κρήτη, ενώ καταγράφηκε στις 7.08.

Στις 7.08 στάλθηκε και το μήνυμα από την υπηρεσία Android Earthquake Alerts της Google…

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ο σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το πρωί της Τετάρτης την Κρήτη αναστάτωσε τους κατοίκους, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και είχε μεγάλη διάρκεια.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη τις περιοχές που έγινε αισθητός:

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή της Google για τους σεισμούς

Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts της Google, που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τον Μάιο, ειδοποιεί αυτόματα χρήστες smartphones κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στην περιοχή τους. Οι έγκαιρες ειδοποιήσεις είναι διαθέσιμες για κινητά Android και χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των smartphones για να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού.

Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία «αντιλαμβάνεται» ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά, ώστε να εντοπίσει τον σεισμό, το μέγεθός του και την ακριβή τοποθεσία του.

Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των πληροφοριών, αποστέλλεται η σχετική αυτόματη ειδοποίηση στα έξυπνα κινητά των κατοίκων της περιοχής που πλήττεται από σεισμό. 

Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει αυτές τις ειδοποιήσεις, μπορεί να απενεργοποιήσει την υπηρεσία από τη συσκευή του.

Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts Systems της Google εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ και το σύστημα ShakeAlert®, με στόχο χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες των smartphones να αντιλαμβάνεται σεισμούς σε όλο τον πλανήτη και να παρέχει στους χρήστες έγκαιρη ειδοποίηση. Σύντομα επεκτάθηκε στην πολιτεία του Ορεγκον.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση