Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χιόνι στις Άλπεις έγινε ροζ!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 16:04 Το χιόνι στις Άλπεις έγινε ροζ!

Το χιόνι στις ιταλικές Άλπεις έγινε ροζ λόγω μιας άλγης που απορροφά το φως του ήλιου. Οι άλγες είναι φύκια που αναπτύσσονται σε αποικίες σε υδάτινο περιβάλλον.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο πάγος αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα λόγω της λευκής όψης του. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα φύκια, που είναι αβλαβή, κάνουν το χιόνι πιο «σκοτεινό» λόγω της ροζ απόχρωσης με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερο φως. Αυτό λιώνει το χιόνο γρηγορότερα από το συνηθισμένο ρυθμό – μια διαδικασία που επιδεινώνει τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Perierga.gr - Το χιόνι στις Άλπεις έγινε ροζ!

Καθώς ο πάγος λιώνει πιο γρήγορα, δίνει περισσότερο χώρο στα φύκια να αναπτυχθούν εντείνοντας το φαινόμενο δίνοντας μέχρι και κόκκινο χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις.

Perierga.gr - Το χιόνι στις Άλπεις έγινε ροζ!

«Η άλγη δεν είναι επικίνδυνη, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη αλλά και στους πόλους», δήλωσε ο Μπιάζτιο ντι Μάιο, ερευνητής στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας. «Ό,τι σκουραίνει το χιόνι το κάνει να λιώνει πιο γρήγορα επειδή επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας. «Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση κι άλλων φαινομένων εκτός από το ανθρώπινο παράγοντα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της Γης».

Perierga.gr - Το χιόνι στις Άλπεις έγινε ροζ!

Perierga.gr - Το χιόνι στις Άλπεις έγινε ροζ!