Το πιο ακριβό ribeye που πωλήθηκε ποτέ στη Βρετανία προέρχεται από αγελάδες που πίνουν μπύρες και κάνουν μασάζ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 22:36 Το πιο ακριβό ribeye που πωλήθηκε ποτέ στη Βρετανία προέρχεται από αγελάδες που πίνουν μπύρες και κάνουν μασάζ

Αυτή είναι η πιο ακριβή μπριζόλα ribeye που έχει πουληθεί ποτέ στη Βρετανία, καθώς κοστίζει 30 φορές περισσότερο από εκείνη στα σούπερ μάρκετ, ενώ προέρχεται από αγελάδες που πίνουν μπύρες και κάνουν μασάζ.

Tο ribeye αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κοπές μοσχαρίσιου κρέατος στις μέρες μας, στοιχίζει ακριβά και είναι περιζήτητο, τουλάχιστον στα καλά εστιατόρια. Η ανατομία του ζώου εξηγεί το γιατί.

Η ραχοκοκαλιά του μοσχαριού αποτελείται από 13 θωρακικούς σπονδύλους ή απλά από 13 πλευρά. Από τον 1ο έως τον 6ο σπόνδυλο με τεμαχισμό παίρνουμε τη σπάλα ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, τη σπαλομπριζόλα. Από τον 7ο έως τον 13ο σπόνδυλο παίρνουμε το rib eye γνωστό και ως κυρίως μπριζόλα. Το κομμάτι αυτό, αφού καθαριστεί από το κόκκαλο, μας δίνει την καλύτερη ποιότητα μπριζόλας που αποτελείται από δύο διακριτούς μύες (ο ένας, μάλιστα, με χαρακτηριστικό σχεδόν στρογγυλό σχήμα), αλλά και εξαιρετική κατανομή λίπους. Κάθε ζώο διαθέτει δύο τέτοια κομμάτια, ενώ κάθε τέτοιο κομμάτι rib eye ζυγίζει κατά μέσο όρο περίπου 4,5 κιλά. Αυτό μεριδοποιείται συνήθως σε τεμάχια των 300 γραμμαρίων. Από κάθε μοσχάρι, δηλαδή, μπορούμε να πάρουμε περίπου 30 μπριζόλες των 300 γραμμαρίων.

Αυτά, για να εμπλουτίσουμε τις εγκυκλοπαιδικές σας/μας γνώσεις, αν τύχει, βρε αδερφέ, και πείτε να δοκιμάσετε αυτό το... χρυσάφι! Χρυσάφι, διότι, όπως προείπαμε, είναι για γερά πορτοφόλια και μόνο.

Στη Βρετανία, λοιπόν, σύμφωνα με το ladbible.com, μια τέτοια μπριζόλα σπάει όλα τα ρεκόρ κόστους. Δεν είναι βρετανική, βέβαια, αλλά πρόκειται για τη σπάνια ιαπωνική μπριζόλα wagyu, όπως λέγεται, που κοστίζει 120 λίρες (133 ευρώ) και έχει μια απίστευτη βαθμολογία ποιότητας A5 -η οποία απονέμεται μόνο στο 1% του ιαπωνικού βοείου κρέατος.

Το λαχταριστό κρέας προέρχεται από την περιοχή Gunma κοντά στο Τόκιο. Το απίστευτο είναι πώς προκύπτει αυτό το εξαιρετικό και πανάκριβο κομμάτι...

 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κτηνοτρόφοι που παράγουν wagyu έχουν μόνο τέσσερις αγελάδες ταυτόχρονα, ώστε να μπορούν να αφιερωθούν σε αυτές, για να βεβαιωθούν ότι το κρέας είναι τέλειο. Φημολογείται, δε, ότι τα ζώα κάνουν μασάζ τακτικά και ακόμη και πίνουν περιστασιακά μπύρες, για να αυξήσουν το ενδομυϊκό λίπος, που δίνει στο wagyu τη χαρακτηριστική πλούσια γεύση του.

Η περιζήτητη μπριζόλα διατίθεται μόνο από κορυφαίους κρεοπώλες του Λονδίνου, τον Tom Hixson του Smithfield, για παράδειγμα, που ιδρύθηκε το 1963 και έχει δεκάδες διάσημους πελάτες, που μπορούν να δίνουν τακτικά 120 λίρες για 250 γραμμάρια κρέατος -όταν το ίδιο κομμάτι στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας κάνει 3,90...

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η τιμή του που μας προκαλεί εντύπωση, αλλά το γεγονός ότι... αγελάδες κάνουν μασάζ και πίνουν μπύρες! Το ξαναγράφουμε μήπως δεν το διαβάσατε καλά παραπάνω.

πηγή: gazzetta.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση