Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς ένα κοπάδι από κατσίκες προστατεύει το Δουβλίνο από πυρκαγιές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 15:05 Πώς ένα κοπάδι από κατσίκες προστατεύει το Δουβλίνο από πυρκαγιές

Η σπάνια ράτσα που ενώ ήταν είδος υπό εξαφάνιση, εξασφάλισε την επιβίωση της κάνοντας μια συγκεκριμένη...δουλειά

Μια αρχαία ράτσα ιρλανδικής κατσίκας αξιοποιήθηκε για να προστατεύει από πυρκαγιές τους λόφους γύρω από ένα εκ των πιο εύπορων προαστίων του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, οι Old Irish Goats -μια ράτσα που έχει σχεδόν εξαφανιστεί- λατρεύουν να τρώνε τη βλάστηση και το τοπικό συμβούλιο ελπίζει ότι το κοπάδι 25 ζώων θα καταστήσει το βόρειο προάστιο του Δουβλίνου, Howth, λιγότερο ευάλωτο σε φυσικές πυρκαγιές.

Οι οικολόγοι ελπίζουν επίσης ότι η αξιοποίηση θα συμβάλει στην επιβίωση των συγκεκριμένων ζώων, που ως ράτσα έφτασαν στην Ιρλανδία πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

«Έχουν μια δουλειά να κάνουν εδώ και μπορούν να την κάνουν καλά», λέει η Melissa Jeuken, που είναι βοσκός για το «σκληρά εργαζόμενο κοπάδι» της με 25 κατσίκες και μωρά.

Οικολόγοι φοβόντουσαν ότι η συγκεκριμένη ράτσα -η οποία αριθμούσε περίπου 250.000 κατσίκες στις αρχές του 1900- είχε εξαφανιστεί μέχρι που βρέθηκαν διάσπαρτες στα δυτικά βουνά του Mulranney, με την ταυτότητά τους να επιβεβαιώνεται από δειγματοληψία DNA στο Trinity College του Δουβλίνου.

Η Melissa Jeuken, που μεγάλωσε στη δυτική Ιρλανδία, είπε ότι το νέο της κοπάδι με κατσίκες, οι οποίες φορούν συσκευές παρακολούθησης GPS στο λαιμό που χτυπούν αν απομακρύνονται, προσαρμόστηκε γρήγορα στο καινούργιο περιβάλλον.

Πηγή: World Economic Forum