Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλαμάρι εντοπίστηκε σε βάθος 6.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας - Δείτε εικόνες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 09:30 Καλαμάρι εντοπίστηκε σε βάθος 6.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας - Δείτε εικόνες

Μυστήριο με το πώς ζουν τα κεφαλόποδα σε τέτοια βάθη με τέτοιες πιέσεις.

Η αναζήτηση ενός ναυαγίου από ένα χαμένο αντιτορπιλικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη θάλασσα των Φιλιππίνων έμελλε να φέρει στο φως μία πιο μικρή (σε μέγεθος) ανακάλυψη αλλά εξίσου -αν όχι περισσότερο- συναρπαστική. Μια ομάδα ερευνητών εντόπισε ένα καλαμάρι στο μεγαλύτερο βάθος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το καλαμάρι bigfin (γένος Magnapinnidae) εντοπίστηκε ακριβώς πάνω από τον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, στα 6.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το συγκεκριμένο νεαρό κεφαλόποδο έσπασε το ρεκόρ ενός άλλου καλαμαριού bigfin που είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τέσσερα χταπόδια Cirrate -γνωστά και ως χταπόδια dumbo επειδή τα πτερύγιά τους μοιάζουν με αυτιά ελέφαντα- περίπου στο ίδιο βάθος. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Michael Vecchione, αυτή είναι η δεύτερη φορά που χταπόδια dumbo παρατηρούνται σε τόσο μεγάλο βάθος, αποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες παρατηρήσεις των κεφαλόποδων στην τάφρο της Ιάβας δεν ήταν τυχαίες.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Marine Biology.

Μυστήριο με το πώς τα κεφαλόποδα μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά σε τέτοια βάθη

Ο Vecchione, ζωολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσιγκτον δήλωσε «αυτή η κατάδυση έδειξε ότι πολλαπλοί τύποι κεφαλόποδων μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον στα ανώτερα τμήματα αυτών των πραγματικά βαθέων ωκεάνιων τάφρων».

Τα ευρήματα όμως γέννησαν πολλά περισσότερα ερωτήματα στους ερευνητές. Ο Vecchione πρόσεθσε: «Πώς καταφέρνουν τα καλαμάρια αυτά να ζουν φυσιολογικά σε βάθη που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 μέτρα, όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις μπορεί να είναι έως και 600 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού;».

Οι ερευνητές εντόπισαν το Bigfin τον Μάρτιο του 2021, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του ναυαγίου του USS Johnston – ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε το 1944 κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόλπου Leyte. Χρησιμοποιώντας το επανδρωμένο υποβρύχιο DSV Limiting Factor (τον ίδιο τύπο υποβρυχίου που χρησιμοποίησε ο εξερευνητής Victor Vescovo για να κατέβει στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών τον Ιούνιο του 2020), οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την κατάδυση στον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, τον οποίο εξερεύνησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η ομάδα εντόπισε το μεγάλο καλαμάρι ακριβώς πάνω από τον πυθμένα του ωκεανού. Αν και το υποβρύχιο βρισκόταν πολύ ψηλά για να καταγράψει με λεπτομέρεια το καλαμάρι, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν κάποια χαρακτηριστικά του – όπως τα εξαιρετικά μεγάλα πίσω πτερύγιά του και τον ξεχωριστό τρόπο κολύμβησης – που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Επειδή τα πλοκάμια του καλαμαριού ήταν σχετικά κοντά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το κεφαλόποδο που ζούσε σε μεγάλα βάθη, ήταν νεαρό.

Δείτε την πιο καθαρή απεικόνιση καλαμαριού bigfin στη βαθιά θάλασσα

Πηγή: Marine Biology