Viral παιδάκι με «ηλεκτρισμένα μαλλιά» - Το σπάνιο σύνδρομο που έχουν μόλις 100 άνθρωποι στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 11:57 Viral παιδάκι με «ηλεκτρισμένα μαλλιά» - Το σπάνιο σύνδρομο που έχουν μόλις 100 άνθρωποι στον κόσμο

Πρόκειται για μια σπάνια γενετική διαταραχή, χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα «απείθαρχα» ξανά μαλλιά, τα οποία στέκονται όρθια και είναι αδύνατο να μείνουν προς τα κάτω αν χτενιστούν.

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ένα γλυκό παιδάκι με ατημέλητα μαλλιά. Ωστόσο το viral πιτσιρίκι από τις ΗΠΑ έχει ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο αχτένιστων μαλλιών» και το έχουν μόλις 110 άνθρωποι στον κόσμο.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Κέιτλιν Σαμπλς δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του μικρότερου γιου της, του Λόκλαν. Λίγο αργότερα έλαβε μήνυμα από άγνωστο, που τη ρωτούσε αν το τότε 10 μηνών παιδί είχε διαγνωστεί με «σύνδρομο αχτένιστων μαλλιών». Η 33χρονη μητέρα από την Τζόρτζια ανησύχησε. «Βλέπεις τη λέξη “σύνδρομο” και σκέφτεσαι “Θεέ μου, συμβαίνει κάτι στο μωρό μου;”. Πονάει;», παραδέχθηκε μιλώντας στο ABC.

Εν τέλει, μετά από αρκετό ψάξιμο, παιδίατρος δερματολόγος στην Ατλάντα διέγνωσε τον Λόκλαν με το εν λόγω σύνδρομο. Τι είναι αυτό;

Πρόκειται για μια σπάνια γενετική διαταραχή, χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα «απείθαρχα» ξανά μαλλιά, τα οποία στέκονται όρθια και είναι αδύνατο να μείνουν προς τα κάτω αν χτενιστούν. Συχνά εμφανίζεται σε παιδιά από 3 έως 12 ετών.

«Όταν κοιτάζεις στο μικροσκόπιο, βλέπεις ότι οι τρίχες αντί για κυλινδρικό έχουν τριγωνικό σχήμα», εξήγησε στο ABC η δρ. Κάρολ Τσενγκ, παιδίατρος δερματολόγος. Οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο περίπου 100 τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη θεραπεία, αλλά συνήθως το «πρόβλημα» βελτιώνεται ή λύνεται, όταν ξεκινά η εφηβεία.

Τα μαλλιά του Λόκλαν μπερδεύονται εύκολα και είναι πολύ εύθραυστα, εξήγησε η Σαμπλς, που έπειτα από έρευνα κατάφερε να βρει στο Facebook ένα γκρουπ για αυτό το σύνδρομο, όπου τα μέλη του ανταλλάσσουν πληροφορίες για χτενίσματα και προϊόντα.

Παράλληλα, άνοιξε έναν λογαριασμό στο Instagram, όπου δημοσιεύει φωτογραφίες του γιου της. Τα μηνύματα που δέχεται είναι εξαιρετικά ευγενικά λέει. Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί με τον μικρό, κάτι που δεν την ενοχλεί, αρκεί το παιδί να είναι χαρούμενο.

Πηγή: ABC

Προσαρμοσμένη αναζήτηση